ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА САВА ШУМАНОВИЋ У ПАРИЗУ

ИЗЛОЖБА И ПРОМОЦИЈА ПУБЛИКАЦИЈЕ

САВА ШУМАНОВИЋ И ЕВРОПСКИ РЕАЛИЗМИ ИЗМЕЂУ ДВА СВЕТСКА РАТА

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР СРБИЈЕ У ПАРИЗУ

26. мај – 23. јун 2023.

Обележавајући значајан јубилеј, 50 година постојања, у Културном центру Србије у Паризу отворена је изложба Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата, која се организује у сарадњи Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске из Новог Сада. На отварању, публици су се обратили Натали Бељански Поповић, директорка Културног центра Републике Србије у Паризу, Горан Алексић, државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије, Никола Фај, шеф одељења за Балкан при Министарству за Европу и спољне послове Републике Француске, и Маја Гојковић, потпредседница Владе и министар културе Републике Србије, која је изложбу званично отворила.

„Прослављајући 50 година постојања Културног центра Србије у Паризу ми данас промишљамо његову будућност, али и носимо у себи сећање на оне који су били део дуге и богате историје овога места“, истакла је Натали Бељански Поповић, али и да је данас „Културни центар у Паризу и даље отворен француској и европској публици и својим радом свакоме пружа прилику да открије богатство, разноликост и аутентичност културе и уметности Србије“.

Господин Горан Алексић осврнуо се на јаке пријатељске односе између Србије и Француске: „Следеће године обележавамо 185 година од успостављања дипломатских односа, што је потврда дуге традиције политичких и пријатељских веза наше две земље и наших народа“, као и да су „везе са Француском додатно ојачане између два рата када су на француским универзитетима школоване и формиране генерације интелектуалаца које су имале пресудан утицај на развој културног, политичког и друштвеног миљеа Србије.“

„Уметност и култура су већ јако дуго важни мостови између наших двеју земаља. Француска је угостила многе српске уметнике. Морамо ценити ове културолошке везе које нас обогаћују и ојачавају узајамно разумевање. Србија чини део европске културне мапе. Наша жеља је да у надолазећим годинама ојачамо наше културолошке везе, не само између институција него и између независних уметника“ – изјавио је господин Никола Фај.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић отварајући изложбу истакла је да Културни центар у Паризу има значајну улогу у јачању културних веза између Србије и Француске јер париској и француској публици успешно приближава сву разноликост и разноврсност српске културе, градећи мостове и повезујући наше народе, институције и појединце.

Гојковић је подсетила на чињеницу да се велики број уметника из Србије школовао у Паризу и у том граду стекао светску славу, да међу њима, својим даром и аутентичном сликарском вештином Сава Шумановић заузима почасно место, а његово дело верно симболизује повезаност култура две земље.

„Дела знаменитог српског сликара присутна су у Паризу, једном од светских центара уметности, дуже од једног века. Престоница Француске послужила је српском сликару као тема и мотив за нека од најзначајнијих радова његовог опуса. Дружећи се и сарађујући са најутицајнијим уметницима свога доба у овом граду, Сава Шумановић преносио је у отаџбину не само своје импресије о актуелним уметничким кретањима, већ и дух једног времена“, истакла је министарка Гојковић.

Изложба се заснива на истоименом пројекту који је реализован као један од водећих пројеката у оквиру програма Фондације Нови Сад 2022 – Европска престоница културе, с идејом да се изложбом у Културном центру Србије представе најновији резултати истраживања који показују Шумановићеву повезаност са француском културом и интернационалном париском сценом. Ауторка изложбе је мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског.

На изложби је представљено девет слика и четири цртежа из Галерије Матице српске, као и осам цртежа из Спомен-збирке Павла Бељанског, затим видео анимације слика Доручак на трави (Спомен-збирка Павла Бељанског) и Пијана лађа (Музеј савремене уметности Београд), а поставка ће додатно бити употпуњена посебним видео сегментом са важним примерима Шумановићевог сликарства, те радовима његових узора и савременика из јавних и приватних колекција.

Сликарски опус Саве Шумановића (1896–1942) готово у потпуности припада периоду између два светска рата. Његове поједине слике или читави циклуси показују директну укљученост у битне фазе развоја европског модернизма. За њега, као и за остале уметнике, Париз је био привилеговани простор уметничке слободе, центар интензивне размене идеја, померања уметничких граница, и у исти мах, богата ризница врхунских уметничких дела претходних епоха сачуваних у музејима. У главном граду Француске боравиће у два наврата, учећи сликарсто од Андреа Лота, али ће у периоду од 1922. до 1929. године бити свеприсутан на париској уметничкој сцени излагајући дела на Салону независних и Јесењем салону.

Са фокусом на оригинална дела из Галерије Матице српске излаганим на париском Јесењем салону и Салону независних, релацијама са европским реалистичким оријентацијама на париској уметничкој сцени, као и на кругу Шумановићевих пријатеља и познаника међу којима се издвајају Растко Петровић, Андре Лот, Флоран Фелс, Кики од Монпарнаса, изложба у Културном центру Србије ће у новом светлу представити Саву Шумановића као једног од најзначајнијих уметника југословенског културног подручја на културној сцени Париза. Поставку изложбе употпуњује оригинална ауторска музика композитора Андрије Павловића. Аутор видео садржаја поставке је Александар Илић, док је дизајн изложбе и пратећег каталога поверен Вељку Дамјановићу.

Током трајања изложбе биће организована предавања историчарке уметности Гордане Крстић Фај. Поводом затварања изложбе 23. јуна, планира се промоција публикације „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“, објављене 2022. године у издању Спомен-збирке Павла Бељанског. Као важан допринос вредновању и тумачењу Шумановићевог дела будућим генерацијама, овај репрезентативан, тројезичан (на српском, енглеском и француском језику) зборник радова садржи студије истакнутих научних и музејских стручњака: проф. др Звонка Маковића, проф. др Лидије Мереник, проф. др Игора Борозана, др Ане Ереш, мср Софије Миленковић, Гордане Крстић Фај, др Тијане Палковљевић Бугарски, мр Милане Квас и мср Тамаре Огњевић. Доступност садржаја публикације на француском, као и на енглеском језику, омогућава стручној и широј јавности у Француској да се ближе упозна са важним аспектима Шумановићевог стваралаштва који показују да је његова уметност, али и тадашња југословенска културна сцена у периоду између два светска рата, равноправно учествовала у обликовању европске уметничке сцене.

Изложба и промоција публикације Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата реализују се под покровитељством Министарства културе Републике Србије, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине и Француског института у Србији – Огранак у Новом Саду.

Извор: Галерија Матице српске 

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *