ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПЕШТАНСКИ ЂАЦИ

Поводом обележавања датума рођења Павла Бељанског – дипломате, колекционара и дародавца, у четвртак, 18. јуна 2020. у Спомен-збирци Павла Бељанског отворена је изложба Пештански ђаци: Петар Добровић, Зора Петровић, Иван Радовић и Иван
Табаковић.


Изложба се може погледати до 23. августа а аутор поставке је историчар уметности Марта Ђармати. Уз изложбу је припремљен пратећи каталог са стручним текстом.

Изложбу је отворила Клара Сентђерђи, директорка Колегијума Хунгарикум Одељења за културу Амбасаде Мађарске. Најављена је даља сарадња са Хунгарикумом и током манифестације „Лето у врту галерија” која почиње 2. јула 2020. По речима управнице мр Милане Квас, Марта Ђармати је одличан зналац мађарског езика те је њена посета Будимпешти била драгоцена за Спомен-збирку. Значајна открића до којих је том приликом Марта дошла, употпуњују биографије ова четири уметника и боље датују неке од радова који се чувају у ликовној Спомен-збирци Павла Бељанског. Мр Квас је захвалила колегиници која је изложбу осмислила, као и свим сарадницима у овом процесу.


Кустос Марта Ђармати каже да је први пут отишла у иностранство да истражује. Имала је прилике да прелиста све књиге студената из тих година кад су Петар Добровић, Зора Петровић, Иван Радовић и Иван Табаковић тамо студирали, што је дало увид у прецизне податке о њиховом школовању. Из тог сазнања проистиче увид у њихово касније стваралаштво. Госпођа Сентђерђи се осврнула на период када су пештански ђаци стварали. Будимпешта је постајала светски велеград, основани су разни факултети па и факултет уметности 1841. Полет у културном смислу трајао је до Првог светског рата. Овде изложени пештански ђаци, рођени су у доба када је било и средстава и иницијативе, те су жарко желели да се школују. Предавачи су долазили са запада, школовани у Бечу, Минхену или Паризу и тако донели знање у Будимпешту овим младим ученицима.


За отварање изложбе посвећене пештанским ђацима владало је велико интересовање грађана. Отварање је уприличено напољу, након чега су мање групе ишле да погледају поставку у складу са препорукама након епидемије, док су остали гости за то време били послужени.

 

Текст и фото: В. Раонић
Извор: TV Арс Mедија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *