ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ЛОЗА И ВИНО” У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ НОВОГ САДА

Изложба фотографија посвећена виновој лози и вину отворена је у понедељак, 26. децембра 2022. године у Културном центру Новог Сада са почетком од 19.00 сати на другом спрату Трибине младих. Изложба се може погледати до 31. децембра радним даном до 17 сати.

Ово је прва таква изложба са жељом унапређења и промоције вештине и уметности прављења али и уживања у вину. Организатор исте је Ред витезова вина Пробус. Стручни селектор изложбе фотограф Мартин Цандир одабрао је преко 100 квалитетних фотографија укупно 32 аутора, а разноврстност фотографских идеја говори да је вино изузетна тема и инспирација.

На почетку свечаног отварања публика је чула Мориконеову композицију у извођењу студенткиње обое у Љубљани Ање Антић. Публика је такође чула податак да је прва лоза посађена пре око 8000 година на територијама Грузије, Ирана или Јерменије, а да је преко Грка и Римљана стигла на ове просторе у 3. веку наше ере. У Срем је стигла најпре негде око Дивоша, Гргуреваца или Шуљама, речи су Петра Самарџије члана Винског реда Пробус.

Раденко Павловић, председник и оснивач Винског витешког реда Марко Аурелије Пробус истакао је да овом изложбом удружење жели да прошири и промовише винску причу, уједно улазећи у нови вид сарадње са Туристичком организацијом Новог Сада у промовисању вина и винских путева.

Бранислав Кнежевић, директор Туристичке организације града Новог Сада истакао је да фотографија јесте важан сегмент у туризму, публикацијама и презентацијама те да је Туристичка организације Новог Сада дефинисала шест винских путева на Фрушкој гори и обишла око 65 винарија спајајући их са оближњим туристичким атракцијама, спајајући винаре пре свега између себе а потом и кроз Интерфест који догодине слави 20 година.

Песму „Сватовац” говорила је Мирјана Миланков из Збирке изабраних песама „Вино је песма, песма је вино” издавача Прве српске читаонице у Иригу и винарије „Мачков подрум” а по Конкурсу за најлепшу песму о вину поводом Дана младог португизера.

Фотограф Мартин Цандир као селектор са 50 година рада захвалио је свим фотографима међу којима има и младих који су први пут излагали. Изразио је жељу да оваква изложба постане препознатљива традиција.

У Културном центру Новог Сада до 31. 12 . 2022. могу се видети радови које су изложили: Бранко Лучић, Чила Давид, Дејан Чавић, Дејан Кнежевић, Драган Куруцић, Драган Лапчевић, Дубравко Цурац, Душан Живкић, Горан Мулић, Гордана Јовић Атлагић, Гордана Нејгебауер, Илија Рамић, Ивана Васојевић, Јован Ђикић, Јован Поповић, Лидија Јевремовић, Љубиша Тешић, Нада Мршић, Никола Стојановић, Олга Царић, Олга Лекић, Оливера Шебек, Оља Симовић, Ото Андраш, Предраг Муцоцић, Стефан Јовановић, Татјана Лелић, Весна Раонић, Мартин Цандир, Матија Цандир, Дејан Валек, Аница Жупунска.

Међу изложеним ауторима заступљени су и полазници Школе фотографије Арс академија из Новог Сада.

Текст и фото: В. Раонић;

Извор: ТВ Арс Медија;

Администратор: ДНМ;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *