ОТВОРЕН СВЕТСКИ БИЈЕНАЛЕ ФОТОГРАФИЈЕ У ФАБРИЦИ У НОВОМ САДУ

Пред многобројном новосадском публиком, отворен је „Осми светски бијенале студентске фотографије“ дана 17. 12. 2021. године у галерији – СКЦ Фабрика у Новом Саду. Изложба броји око 130 студентских радова.

Поздравну реч на отварању студентима, професорима и љубитељима уметности и фотографије упутио је проф. Синиша Бокан, декан Академије уметности у Новом Саду. Он је нагласио да је ова манифестација, која траје више од деценије, међународног карактера и да представља рад младих уметника-фотографа из целог света, који су препознали њен значај, а самим тим се и новосадска Академија уметности успешно позиционирала као светски центар дешавања из области фотографске уметности.

Синиша Бокан

Овом приликом прочитани су добитници награда:

прва награда Василис Пантелидис; друга награда Фатемех Абедин; трећа награда Сара Кецман.

Почасне награде: Мохамад Ракибул Хаса; Николас ДуПонт; Омар Перез.

Сара Кецман и Иван Карлаварис

Признања „Кристална плакета“ добили су: Синиша Бокан, Дубравка Лазић и Атила Капитањ.

Драгана Милошевић

„Осми светски бијенале студентске фотографије“ отворила је Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу и јавно информисање и односе са верским заједницама.
„Фотографија је најмоћније средство израза и сви ми живимо њену еру свакодневно“, нагласила је Драгана Милошевић и додала да је из тог разлога „сасвим природно да секретаријат, на чијем је челу, подржи пројекат који за циљ има, не само изложбу награђених радова, већ и визију коју су професори са Академије уметности имали пре више од деценије, када је почело одржавање Бијенала…“

„Светски бијенале студентске фотографије“ одавно је постала значајна културна манифестација, како за Нови Сад тако и за Србију. Ово је прилика да студенти покажу своје знање, да професори и остале колеге, прате фотографске студентске актуелности у свету, и да кроз једну зајeдничку синергију, љубитељима фотографије – публици, приближе овај уметнички свет – фотографије.

Дубравка Лазић

За читаоце портала ТВ Арс медија, детаљније о „Осмом светском бијеналу студентске фотографије“ говоримо са др Дубравком Лазић, редовним професором и директором ове манифестације. Разговор је водио новинар Жељко Савић.

Ж. С: Како је конципирана ова изложба?

Д. Л: Светски бијенале студентске фотографије, заправо, постоји још од 2004. године и изложба је конципирана тако да се из целог света позову студенти, било какве врсте студија, који имају у оквиру својих курикулума фотографију као предмет, да пошаљу своје радове који су настали у оквиру текуће школске године. Тако да у Новом Саду, на овој свечаној изложби, заправо имамо неки пресек стања из фотографије као медија који се предаје на високошколским институцијама у целом свету. Од 2004. године до данас имамо већ неку врсту архиве и педигреа који траје, и који је увек успешан.

Ж. С: Колико образовних установа учествује, конкретно на овој изложби?

Д. Л: Стигле су 173 пријаве са различитих институција. Тачан број институција не знам, али имамо 173 пријаве из скоро целог света. Покривени су сви континенти, осим Аустралије. Био је велики одзив и ми смо морали да некако сведемо изложбу на само оне учеснике који су добили највећи број гласова петочланог жирија, а остали учесници су такође представљени путем пројекције на видео-биму.

Ж. С: Радови су фотографије разних области, шта је овде најзаступљеније?

Д. Л: Овде је заступљено све. Идеја је била да видимо какве све фотографске дисциплине се практикују у разним институцијама, у разним деловима света. Спрам очекивања, добили смо управо то. Једну широлику, ревијалну изложбу која је квалитетна, где има режиране, документарне, Fine art, концептуалне и примењене, дакле све врсте фотографија.

Ж. С: Да ли је планирано да се ова изложба прикаже и некој другој публици у другим радовима?

Д. Л: Изложба традиционално путује у Бања Луку и у Ријеку, а ишла је и у Немачку пар пута. Сада све зависи од ситуације, али изложба увек има још пар гостовања и доста је популарно доћи и видети зато што су радови занимљиви.

Ж. С: Хвала Вам на разговору.

Изложба фотографија може да се погледа од 10 до 18 часова, у СКЦ Фабрика Нови Сад до

  1. 12. 2021. године.

 

Извор: ТВ Арс Медија

Текст и фотографије: Жељко Савић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *