ОТВОРЕН КАЛЕИДОСКОП У НОВОМ САДУ

КАЛЕИДОСКОП –  kако je овај догађај забележила ТВ Арс медија можете погледати у ТВ репортажи коју је приредио Жељко Савић, видео новинар.

Четврти Калеидоскоп културе у Новом Саду почео је 2. септембра 2021. године,  на простору Креативног дистрикта. У оквиру планираних активности  предвиђено је четвородневно отварање у оквиру чега ће бити представљено више од 40 програма, што је све увод у наредних пет недеља током којих ће се смењивати пет врста уметности.

Након аудио-визуелног уметничког перформанса испред некадашње Фабрике, који је у фокус ставио младе Новосађане, ученике, као и укупно тридесет волонтера Европске престонице културе, илуструјући узбудљиву историју некадашњег Великог Лимана, капије су отворене, а посетиоци су већ током прве вечери уживали у програмима домаћих, регионалних и европских уметника.

Свечаном отварању прве вечери присуствовале су и високе званице, међу којима је Маја Гојковић, министар културе и информисања и потпредседник Владе, Далибор Рожић, члан Градског већа за културу Града Новог Сада, Ентони Ф. Годфри, амбасадор Сједињених Америчких Држава, док је амбасадор Белгије, Адам Кун отворио изложбу „Стрипом кроз Белгију“.

Посетиоци су током прве вечери отварања, које траје до 5. септембра у Креативном дистрикту, имали прилику да погледају изложбе: „Велики Лиман: од индустријске производње до савременог стваралаштва“ и „Enter the MetaClub“ Тање Вујиновић и Андреаса Ванерштета, у оквиру ЦГА конференције, као и да се упознају са радовима неких од најперспективнијих сликара млађе генерације: Александра Димитријевића, Александра Денића и Милана Нешића.

Поред ликовних и музичких садржаја посетиоци су могли да се забаве у разним уметничким и другим радионицама.

Прво вече Калеидоскопа културе обележио је и национални павиљон Арс Електронике, на ком учешће имају студенти Академије уметности у Новом Саду са пројектом „Врт”. Програм прве вечери 48. ИНФАНТ-а отворен је кабаретском монодрамом глумца Зијаха Соколовића „Међуигре 0-24”, након чега је изведена представа „Пошта” Словенског народног гледалишча из Марибора, док су у оквиру Филмског фестивала „Обнова“ првог дана свечаног отварања Калеидоскопа културе приказани филмови „Варљиво лето ’68” и „Упркос магли”. Музички део програма обележили су наступи београдског састава Репетитор и ДЈ Новака.

Извор: novisad2022.rs и ТВ Арс медија – портал

Фото. НСЕПК Ј. Ивановић

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *