ОТВАРАЊЕ ИЗВОЖБЕ „ПЕШТАНСКИ ЂАЦИ: ПЕТАР ДОБРОВИЋ, ЗОРА ПЕТРОВИЋ, ИВАН РАДОВИЋ И ИВАН ТАБАКОВИЋ“

У четвртак, 18. јуна у 20 часова у Спомен-збирци Павла Бељанског биће отворена изложба Пештански ђаци: Петар Добровић, Зора Петровић, Иван Радовић и Иван Табаковић, ауторке Марте Ђармати. Овим отварањем, као и темом која је у непосредној вези са садржајем колекције, Спомен-збирка обележава датум рођења колекционара и дародавца Павла Бељанског. Изложбу ће отворити Клара Сентђерђи, директорка Одељења за културу Амбасаде Мађарске Колегијум Хунгарикум.

Будимпешта је у првим деценијама 20. века привукла велики број младих уметника како из Мађарске тако и из ширег региона, међу којима су били Петар Добровић, Зора Петровић, Иван Радовић и Иван Табаковић.

Ових четворо уметника рођени су на самом крају 19. века у јужним жупанијама тадашње Мађарске, тј. унутар граница Аустроугарске монархије. Грађански породични статус и знање мађарског језика су неки од фактора који су их усмерили ка Академији лепих уметности у Будимпешти, која је у то време нудила солидну основу за даље усавршавање у најзначајнијим уметничким центрима, попут Минхена и Париза.

Изложба и стручни текст у пратећем каталогу као плод истраживачког рада у архивама уметничких факултета у Будимпешти (Архиву и библиотеци Мађарског факултета ликовних уметности и Архиву Уметничког факултета Мохоли Нађ у Будимпешти), представиће публици нова открића везана за рани период школовања четири уметника. Поставка, коју чини избор од седамнаест слика и цртежа из фонда Спомен-збирке, ће уз документарне паное приближити посетиоцима на који су начин уметници из колекције Павла Бељанског усвојили утицаје класичног уметничког образовања и нових идеја модерног доба. Пројекат пружа могућност компаративног сагледавања не само уметничког сазревања четворо уметника, него и повезивање њихових дела са европским контекстом. Овај приступ истовремено нам пружа увид у одабрана поглавља из прошлости, приказујући културне токове с почетка 20. века у региону, али и европској историји уметности, одговарајући на теме програмских лукова „Тврђава мира“ и „Дунавско море“ Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, актуелних у периоду трајања изложбе.

Програм у јуну:

  • Четвртак, 25. јун 2020, 19 часова:

Тематско предавање

„Академија лепих уметности у Будимпешти и мађарска авангарда“

На првом од три тематска предавања у оквиру програма изложбе, ауторка Марта Ђармати говориће о историјату Академије лепих уметности у Будимпешти, њеним најзначајнијим професорима и студентима, као и утицају припадника Уметничке колоније у Нађбањи и других феномена мађарске авангарде на реформе у школовању младих уметника у мађарској престоници у првим деценијама 20. века.

 

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *