OTVARANJE IZLOŽBE OLGA JEVRIĆ – KOMPOZICIJA I STRUKTURA

Srpska akademija nauka i umetnosti, Kuća legata i MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI VOJVODINE U NOVOM SADU imaju čast da Vas pozovu na svečano otvaranje izložbe OLGA JEVRIĆ – KOMPOZICIJA I STRUKTURA
PETAK, 7.  APRIL  2023, u 19 časova

Muzej SAVREMENE UMETNOSTI VOJVODINE
Dunavska 37, Novi sad

Trajanje izložbe: 7. april – 7. maj 2023.

Autori i kustosi izložbe: Žaklina Marković (Srpska akademija nauka i umetnosti) i Dejan Vučetić (Kuća legata)
Kustoskinja iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine: Suzana Vuksanović
Recenzenti: dopisni član SANU Sava Halugin, prof. dr Jasmina Čubrilo

Olga Jevrić – Kompozicija i struktura – naziv je izložbe koja će u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, Kuće legata i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine  biti priređena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, nakon premijerne izložbe održane u Galeriji SANU prošle godine, koja je bila upriličena povodom značajnog jubileja – stogodišnjice rođenja istaknute jugoslovenske i srpske vajarke, akademika i legatora.

Olga Jevrić je rođena u Beogradu gde je završila odsek za klavir Muzičke akademije  1946. godine, a zatim i vajarski odsek Akademije likovnih umetnosti 1948. godine.
Izlaže na XXIX Bijenalu u Veneciji 1958. godine, kada njeno delo biva prepoznato i istaknuto od strane značajnih evropskih likovnih kritičara. Izabrana za dopisnog člana SANU 1974. godine, 1983. postaje prva i jedina žena vajar redovni član SANU. Aktivna u Odeljenju likovne i muzičke umetnosti, ona postaje predsednik Odbora za Rečnik pojmova iz oblasti likovnih umetnosti i učestvuje u pripremi Likovne enciklopedije Leksikografskog zavoda Jugoslavije i Male enciklopedije Prosvete kao član redakcije.

Opus Olge Jevrić spada u vrhunske domete naše i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka. Njene vizionarske skulpture su novim materijalima, apstraktnom formom i specifičnim likovnim jezikom trasirale novo poglavlje jugoslovenske skulpture, istovremeno ostajući jedinstvena pojava na našem podneblju. Zbirka koju je umetnica zaveštala Srpskoj akademiji nauka i umetnosti dobila je 2015. godine status kulturnog dobra od nacionalnog značaja, dok brojna inostrana izlaganja i uvrštenje njenih skulptura u značajne svetske umetničke kolekcije, poput kolekcije Muzeja Izraela u Jerusalimu, Nacionalne galerije u Berlinu i  Tejt Modern (Tate Modern) u Londonu, potvrđuju da delo Olge Jevrić prevazilazi nacionalne okvire.

Publici će ovom putujućom izložbom biti predstavljena dela iz dva legata umetnice koja su poklonjena Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Kući legata u Beogradu u pažljivo selektovanom obimu, uz jedan rad iz rane faze njenog bogatog stvaralaštva, iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Više od pet decenija plodonosnog stvaralaštva Olge Jevrić biće predstavljeno delima, koja uključuju sve značajne cikluse i pojedinačne radove – od Predloga za spomenike (1951–1965), koji su prvi smeli iskorak nacionalne skulpture izvan figuracije ka apstrakciji, sve do poslednjih radova u kojima su glavna preokupacija autorke taktilna svojstva materijala.

Tokom trajanja izložbe biće prikazivani dokumentarni filmovi: Skulptura u svetu predmeta i pejzaža – Olga Jevrić (scenario akademik Ljubomir Simović, Marko Karadžić, režija Marko Karadžić) u produkciji Radio Televizije Srbije, Misli i sećanja u produkciji Kuće legata i Prostor i vreme u produkciji tadašnje RTV Beograd, uz digitalnu prezentaciju umetničkih fotografija koje je Olga Jevrić stvarala dugi niz godina i rotaciju skulptura malog formata iz Legata Olge Jevrić u SANU.

Izložba, u okviru koje će biti predstavljeno oko 80 radova nastalih u periodu od 1948. do 2001, pored odavanja priznanja delu Olge Jevrić i njegovom neospornom značaju u okviru srpske, tadašnje jugoslovenske, ali i evropske umetničke scene druge polovine 20. veka, ima za cilj i upoznavanje mlađe generacije sa opusom naše istaknute autorke. Sa druge strane, starija publika će imati priliku da se ponovo susretne sa prepoznatljivim apstraktnim formama koje su je uvrstile u red najznačajnijih skulptorki 20. veka.

Nakon izložbe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, kome je prethodilo izlaganje u Galeriji savremene likovne umetnosti Niš, izložba će biti predstavljena publici u Muzeju Tera u Kikindi i Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

SPISAK reprodukcija dela Olge Jevrić

Broj 1 – ilustracija

Naziv dela:

Artikulacija prostora IV (Skakavac), 1958 ferioksid, gvožđe, 24 × 20 × 16 cm bez signature inv. br. 2754

Izvor:

Fotograf: Vladimir Popović
Dokumentacija Galerije SANU   Legat Olge Jevrić — Umetnička zbirka Srpske akademije nauka i umetnosti, Beograd

Broj 2 – ilustracija

Naziv dela:

Tri elementa Ia,  1955––1956 cement, gvožđe, 50 ×67 ×41 cm bez signature inv. br KL OJ 44

Izvor:

Legat Olge Jevrić — Kuća legata, Beograd  

Broj 3 – ilustracija

Naziv dela:

Portret Olge Jančić, 1953 patinirani gips, 27 x 23 x 33 cm bez signature inv.br. 136

Izvor:

Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad

Broj 4 – ilustracija

Naziv dela:

Olga Jevrić u svom ateljeu na Starom sajmištu, Beograd, 1959

Izvor:

Fotograf: Nobuya Abe
Digitalna arhiva Kuće legata i Srpska akademija nauka i umetnosti

Izvor: MSUV

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *