ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ИНСПИРИСАНИ ФРАНЦУСКОМ“

Изложба дигиталних принтова уметничких дела из колекције Галерије Матице српске

ИНСПИРИСАНИ ФРАНЦУСКОМ

четвртак, 30. март у 18.00 сати

Француски институт – Огранак у Новом Саду

Булевар Деспота Стефана 5, Културни дистрикт, Нови Сад

У знаку пријатељства и вишегодишње сарадње, Галерија Матице српске и Француски институт – Нови Сад публици представљају изложбу дигиталних принтова из колекције ГМС Инспирисани Француском која представља завршницу Месеца франкофоније 2023. Изложба Инспирисани Француском биће свечано отворена у четвртак, 30. марта у 18.00 сати у просторијама Француског института – Нови Сад у Културном дистрикту.

Дуже од једне деценије  Галерија Матице српске и Француски институт у Србији – Нови Сад обележавају манифестацију Месец франкофније. Разноврсним програмима и изложбама указано је на вишедеценијске нераскидиве везе француске и српске културе, које се ишчитвају кроз уметничка дела. Сагледавајући их кроз историјску призму, ови односи постају актуелни и данас, чиме доприносе даљем јачању веза две културе.

Током претходне три године кроз сарадњу Француског института и музејских стручњака Галерије снимљене су кратке видео приче Инспирисани Француском које говоре о друштвено-уметничким приликама и значају који су Париз и Француска имали за српске уметнике и развој српског сликарства. На тим основама настала је изложба дигиталних принтова која представља десет најзначајнијих уметничких дела инспирисаних Француском из колекције Галерије Матице српске.

Француска престоница уметности – Париз био је незаобилазни топос сликарског сазревања српских уметника, сан који су многи сањали, а само поједини остварили. У њему су боравили краће или дуже, школовали се, обилазили изложбе, дружили се и стварали како у међуратном тако и у послератном периоду. Призори француских пејзажа, забаве, доколице, јавних и приватних простора огледало су њихове париске свакодневице. Платна уметника попут Љубице Цуце Сокић, Богдана Шупута, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Пеђе Милосављевића, Косте Хакмана и Милорада Балаћа стоје као трајна сведочанства начина на који су ови „париски гости“ доживели престоницу уметности.

Након представљања у Новом Саду, изложба Инспирисани Француском биће представљена и у Француском институту у Нишу и Београду.

Коста Хакман, Мотив из Париза

Пратећи програм изложбе

Једна сасвим (не)обична српско-француска веза

Олга Кешељевић и Марк Барбеза

Ауторско вођење кроз изложбу

Проф. др Дијана Метлић, историчарка уметности и ауторка изложбе

петак, 31. март у 19.00 сати

Прича о двоје људи, њиховим судбинама, међусобним односима, везама с европском интелектуалном и уметничком елитом послужили су као основни наратив изложбе Једна сасвим (не)обична српско-француска веза. Олга Кешељевић и Марк Барбеза. Изложба обухвата 95 експоната – међу којима су најзаступљенији радови Љубице Цуце Сокић, уметнице и блиске пријатељице Олге Кешељевић. Поред богатог сликарског опуса публици по први пут уметница ће бити представљена и као илустраторка и графичка дизајнерка. Изложбу чине и дела других српских модерниста попут Ивана Табаковића, Богдана Шупута и Пеђе Милосављевића, као и богат документарни материјал – писма Олге Кешељевић и Марка Барбезаа, као и књиге из Барбезаове издавачке куће L’Arbalète. Осим дела из галеријске колекције, изложбу допуњују дела и грађа из Народне библиотеке Србије, Архива САНУ, Галерије САНУ и приватних колекција.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *