ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ХЕРОИНЕ СПОМЕН-ЗБИРКЕ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ У БЕОГРАДУ

Отварање ИЗЛОЖБЕ ХЕРОИНЕ СПОМЕН-ЗБИРКЕ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ У БЕОГРАДУ

Велика Галерија Дома Војске Србије, Београд

…………………………………..

10. фебруар – 8. април

…………………………………..

У петак, 10. фебруара у 13 часова, у Дому Војске Србије у Београду, у сарадњи с Медија центром „Одбрана“, биће отворена изложба Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског. Изложба, чије су ауторкe проф. др Миланка Тодић, мр Милана Квас и др Валентина Вуковић, премијерно је приказана у оквиру званичног програма Фондације Нови Сад – Европска престоница културе од  20. маја до 31. јулa 2022. године.

Спомен-збирка представља редак пример легата у међународним оквирима са уметничком колекцијом у којој четвртину од укупног броја дела чини женско стваралаштво. Своју збирку Павле Бељански је уобличавао од почетка двадесетих година до своје смрти 1965. године и она садржи радове седам уметница: Надежде Петровић, Видосаве Ковачевић, Лизе Крижанић, Зоре Петровић, Лепосаве Ст. Павловић, Љубице Сокић и Милице Зорић. У периоду између два светска рата, када је Бељански сакупио дела која чине нуклеус данашње збирке, колекционари широм Европе су и даље углавном бирали дела мушких аутора. Разлози због којих је четвртина радова у Спомен-збирци дело уметница, повезани су са чињеницом да је у Србији био активан значајан број сликарки, као и да је Павле Бељански био пажљив и објективан посматрач домаће ликовне сцене.

Лиза Крижанић

Поставка у Дому Војске Србије презентује избор дела наведених ауторки из колекције Павла Бељанског, као и њихова остварења која представљају аквизиције Спомен-збирке. Посебан сегмент поставке чини седам видео-презентација посвећених свакој уметници из колекције Павла Бељанског. Осим слика и таписерија из легата дипломате, презентације укључују разноврсну музејску грађу – фотографије, писма, разгледнице, документе, као и значајан број ликовних дела у различитим техникама набављених последњих деценија.

Љубица Сокић, Шаљиви цртежи 104. Стилизовани портрет.

Ново и савремено што је седам уметница из колекције Павла Бељанског донело култури и уметности свога времена, послужило је као идеја да се путем видео презентације „Идентификације: суптилност и суровост“, чија је уредница историчарка уметности мр Сузана Вуксановић, представи седам савремених уметница школовањем или животом везаних за Нови Сад: Моника Сигети, Јелена Владушић, Јелена Јанев, Јелена Ковачевић Воргучин, Милица Дукић, Зорица Чолић и Драгана Б. Стевановић. На тај начин, успостављен је дијалог између дела ауторки из колекције с радовима савремених новосадских уметница, чиме је пружена могућност сагледавања и поређење тема, проблема и опсесија уметница некад и сад.

Зора Петровић, аутопортрет, 1946.

Репрезентативан каталог изложбе уреднице мр Милане Квас садржи ауторске текстове проф. др Миланке Тодић, др Валентине Вуковић, МА Вере Копицл и МА Мије Ћук.

Током трајања изложбе Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског у Дому Војске Србије у Београду (10. фебруар – 8. април), биће одржан пратећи програм у виду ауторских и кустоских предавања.

Програм изложбе током фебруара:

Субота, 18. фебруар у 12 часова

Ауторско вођење кроз изложбу

Др Валентина Вуковић, кустос Спомен-збирке Павла Бељанског

Валентина Вуковић ће током ауторског вођења упознати публику са концептом изложбе, заступљеношћу уметница у колекцији, али и са значајем Спомен-збирке Павла Бељанског у контексту савремених европских уметничких легата.

Субота, 25. фебруар у 12. часова

Скривена светлост/Трагови феминизма у документарној и уметничкој фотографији

Предавање: МА Вера Копицл, теоретичарка уметности

На основу фотографија седам уметница из колекције Павла Бељанског које Спомен-збирка чува у својој Збирци фотографија, као и у оквиру документације, Вера Копицл проблематизује естетику и повезаност фотографије и женског писма у процесу канонизације уметничког деловања.

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *