ОТВАРАЊЕ 27. МАНИФЕСТАЦИЈЕ „БАНОШТОРСКИ ДАНИ ГРОЖЂА“

У суботу је у Баноштору дефилеом винара и виноградара као и доделом признања за најбоља вина отворена 27. по реду манифестација „Баношторски дани грожђа“ којом je традиционално најављен почетак бербе на северним падинама Фрушке горе.

Манифестацију је свечано отворио помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам Милан Јарић а присутне су својим обраћањима поздравиле и председница општине Беочин Биљана Јанковић као и председница Савета Месне заједнице Баноштор Драгица Крстић.

У оквиру програма отварања уручена су годишња признања за најбоље произвођаче вина која традиционално додељује баношторски Клуб виноградара и винара „Свети Трифун“.

У категорији вина од сорте италијанснки ризлинг-грашац награђено је вино подрума „Ачански“ из Баноштора а за најбоље произведен совињон блан проглашене су винарије из Сремских Карловаца подрум „Бајло“ и винарија „Ђурић“.

Најбоље оцењено розе вино је „Домина“, такође из карловачке винарије „Веритас Ћуковић“ а признање за најбоље црвено вино понео је вински подрум „Стојковић“ из Баноштора за своје барик вино „Вранац Стојковић“.

“Од малог места у Срему, Баноштор је успео да се позиционира као центар винског туризма који квалитетом својих вина данас парира највећим винским центрима и регијама у Србији! Мале средине често бивају запостављене али истрајност и посвећеност квалитету производа коју наши винари имају, препознати су како од стране посетилаца тако и од Покрајинског секретаријата за привреду и туризам којем смо захвални на вишегодишњој сарадњи. Свакако, и Општина Беочин ће кроз покровитељства наставити да подржава Баноштор у свим значајним идејама за развој и надам се да ће оваквих догађаја у будућности бити још више!”, истакла је председница општине Беочин Биљана Јанковић.

“Нашим винарима желим успешну бербу а посетиоцима да уживају данас у празнику вина, квалитету домаћих производа и програму који су организатори припремили за све нас!”, додала је она.

“Баношторски дани грожђа“ су и ове године окупили госте око централне изложбе вина где су посетиоци могли да пробају и купе вина из баношторских и гостујућих винарија а са богатом понудом представила су се и бројна удружења жена са територије општине Беочин као и самостални произвођачи хране,ракије, сирева, меда и занатских производа.

Програм је употпуњен звуцима тамбуре и фолклорним наступима културно-уметничких друштава „Бриле” из Беочина, „Младост” из Луга, „Велико коло” из Сусека као и наступима црквеног хора при храму „Светог Василија Острошког” из Беочина и појачког састава „Благовеститељ” из Сусека.

У вечерњим часовима на програму су наступали новосадски женски тамбурашки састав „Ла Банда”, певач поп музке Бојан Маровић и група „ЗАНА”.

Организатори манифестације су Туристичка организација општине Беочин, Месна заједница Баноштор и Клуб виноградара и винара “Свети Трифун” из Баноштора.

Техничку подршку догађају пружио је Културни центар општине Беочин.

Општина Беочин се захваљује свима који су дали допринос организацији и обележавању још једних „Баношторских дана грожђа” као и свима који су својим присуством улепшали дружење у Баноштору уз вино и Дунав!

Извор: Општина Беочин

Фото: Исмет Адемовски

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *