ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊЕ: ЗНАЧАЈ И ДОПРИНОС ВЕЛИКЕ НАУЧНИЦЕ МИЛЕВЕ МАРИЋ АЈНШТАЈН

Онлајн предавање о великој српској научници, Милеви Марић Ајнштајн, која ће бити једна од кључних личности програма Европска престонице културе 2022. године у Новом Саду, биће организовано у петак, 14. маја у 12 часова.

Предавање „Mileva Einstein-Marić – Zrak svetlosti u fizici XX veka“ можете пратити путем Facebook event-a: https://www.facebook.com/events/2014137832051230?ref=newsfeed

Предавање ће водити Виолета Н. Николицћ, др наука физичке хемије, у звању научног сарадника Институтануклеарних наука „Винча“, док ће у разговору након предавања, који модерира драмска списатељица и редитељка из Загреба,Ведрана Kлепица, учествовати и драмске списатељице Миња Богавац, Олга Димитријевић, Тијана Грумић и Ведрана Божиновић.

Kроз предавање „ Mileva Einstein-Marić – Zrak svetlosti u fizici XX veka“ биће представљен Милевин научни допринос, везан углавном за радове који се баве проблематиком фотоелектричног ефекта и специјалном теоријом релативности, који представља предмет бројних дискусија и дебата у данашњим научним круговима.Више аутора сматра да теорија фотоелектричног ефекта, за коју је Милевин муж, Алберт Ајнштајн, добио Нобелову награду, представља њен оригинални научни допринос.

Да би се правилно разумео случај Милеве Марић, потребно је да се узме у обзир и положај жена у науци тога доба.Са друге стране, он се не може разумети без узимања у обзир ширих социолошких аспеката западне и балканске културе тог времена. У светлу тога, биће анализирана Милевина личност, разлози због којих је доносила одређене одлуке у приватном животу и каријери, као и њен научни допринос.
Предавање„Mileva Einstein-Marić – Zrak svetlosti u fizici XX veka“ реализује се као део припремних активности нове представе о Милеви Марић, која ће имати премијеру у мају 2022. године у оквиру програма „Нови Сад – Европска престоница културе“.
Предавање организује Стеријино позорје у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе“, Народним позориштем Сомбор и Институтом за нуклеарне науке „Винча“.

Извор: Нови Сад – Европска престоница културе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *