ОДРЖАНА СЕДНИЦА ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 200 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА БРАНКА РАДИЧЕВИЋА

Данас је у Покрајинској влади одржана седница Организационог одбора за обележавање великог јубилеја – 200 година од рођења Бранка Радичевића. Председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је уједно и председник Организационог одбора, изјавио је да је Покрајинска влада подржала иницијативу Kарловачке гимназије за обележавање овог важног јубилеја и образовала Одбор, у чијем раду учествују представници републичких и покрајинских институција културе, Матице српске, Удружења књижевника Србије, Бранковог кола и Вукове задужбине.

„Окупили смо се да утврдимо програм овог важног јубилеја, имајући у виду Бранков значај за нашу књижевност, уметност и његов велики симболички значај за наш народ“, изјавио је Мировић.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић истакла је да је план да 2024. година буде посвећена сећању на Бранка не само у Сремским Kарловцима већ и у целој Србији како бисмо се подсетили на велико Бранково дело.

Бранко Радичевић, један од најзначајнијих песника српског романтизма, рођен је 1824. године у Славонском Броду, а умро је 1853. године у Бечу. Школовао се у Земуну, Сремским Kарловцима, Темишвару и Бечу. Сремски Kарловци, Kарловачка гимназија и Стражилово заузимају посебно место у Бранковој поезији, па су отуда песникови посмртни остаци и пренети на Стражилово пре 140 година. Ове године биће по први пут уређена стаза од Стражилова до Бранковог гроба, за шта је Покрајинска влада издвојила 45 милиона динара.

Извор: Биро за односе са јавношћу Покрајинске владе

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *