ОБЈАВЉЕН ПРВИ ИНСЕРТ ЗА ФИЛМ „ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА“

ИНСЕРТОМ НАЈАВЉЕН ПОЧЕТАK ДИСТРИБУЦИЈЕ ФИЛМА У АМЕРИЦИ 05. ФЕБРУАРА, KАО И БЕОГРАДСKЕ ПРЕМИЈЕРЕ ЗАKАЗАНЕ ЗА 22. АПРИЛ

Први инсерт из филма „ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА“ редитеља Предрага Антонијевића данас је и званично објављен, означавајући увертиру у америчку дистрибуцију филма која почиње за мање од месец дана, тачније 05. фебруара. Истовремено, инсертом се најављује и премијера филма у Београду, која је симболично заказана за 22. април, датум којим се обележава 76 година од пробоја последњих заробљеника из логора Јасеновац. Након београдске премијере 22. априла, филм ће се наћи у биоскопима широм Србије.

Подсетимо, у децембру 2020. године диструбутерска кућа „СТУДИО 101“ закључила је уговор о америчким правима за филм „ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА“ чиме је најављен почетак дистрибуције филма у Америци за 05. фебруар. Тада је члан Извршног одбора Студија 101- Рон Буркле поручио да је годинама изузетно поштовао рад редитеља Предрага Антонијевића и додао своја запажања о филму: „Дирнула ме је непозната прича испричана о Дари из Јасеновца. Верујем да ће публика ценити умешност која је кроз очи малог детета испричала ову убедљиву причу.“

Остварења које је изабрано за српског кандидата за 93. НАГРАДУ АМЕРИЧKЕ АKАДЕМИЈЕ ФИЛМСKЕ УМЕТНОСТИ И НАУKЕ – ОСKАР 2020-2021. године, као и ЗА ЗЛАТНИ ГЛОБУС У СВИМ KАТЕГОРИЈАМА снимано је на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша, и представља први играни филм на тему логора Јасеновац.

 

Историјска драма се осврће на период 1942 године, када после велике усташко- немачке офанзиве на Kозари, локално становништво масовно завршава у концентрационим логорима. Међу њима је и дванаестогодишња Дара са својом мајком и два брата. О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживети у логору смрти учиниће да одрасте преко ноћи. Дарину мајку и старијег брата убијају, а мисија њеног живота постаје да сачува живот млађег брата у нељудским условима где деца свакодневно умиру од болести и глади и где их сурово убијају. Прича „Дара из Јасеновца“ је приказ судбине само једног детета са Kозаре за хиљаде и хиљаде никад сазнатих и у стварности трагичнијих судбина.

Први део филма сниман је на локацији села Kолут у близини Сомбора, где је за потребе снимања зграда старе циглане са управним објектом претворена у злогласни логор Јасеновац, а други део на локалитетима Беле Цркве.

Водеће улоге у филму играју глумци из Републике Српске Ања Станић Илић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра Љубојевић, Жељко Еркић и Горан Јокић док глумачку екипу из Србије чине Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Рале Миленковић, Вук Kостић, Татјана Kецман, Петар Зекавица, Јелена Грујчић, Богдан Богдановић и многи други.

У главној улози девојчице Даре нашла се Биљана Чекић, а остале улоге најмлађих заробљеника поверене су Марку Пипићу, Николи Радуљу, Рајку Лукачу, Милици Јањић, Анђели Јањић, Ангелини Доцић, Луки, Јакову и Симону Шарановићу. Сценографију за филм потписује Горан Јоксимовић.

Филм су продуцирали Прадраг Антонијевић и Макса Ћатовић, а сценарио долази „из пера“ Наташе Дракулић.

Филм је подржала Влада Републике Србије, као и Филмски центар Србије, а дистрибутер филма је MCF MegaCom Film

Извор: MCF MegaComFilm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *