ОБЕЛЕЖЕН ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ БЕОЧИНСКОГ КУЛТУРНО УМЕТНИЧКОГ ДРУШТВА „БРИЛЕ“ – 80 ГОДИНА ЉУБАВИ И ТРАЈАЊА

Свечаном академијом која је уприличена 9. маја у беочинском Дому културе у присуству великог броја публике, извођача и званица, Културно уметничко друштво „Бриле“ обележило је свој велики јубилеј – 80 година од оснивања.

Тим поводом за публику је уприличен пригодан програм у коме су учешће узеле све секције овог културно уметничког друштва – Фолклорни ансамбл, Тамбурашки оркестар, Аматерско позориште, Мешовити хор „Никола Ћириловић Ћира“ и Књижевни клуб.

За дугогодишње ангажовање у оставривању програмских циљева Управни одбор КУД „Бриле“ доделио је захвалнице заслужним бившим члановима као и привредним субјектима који помажу и подржавају рад друштва.

Општини Беочин додаљена је захвалница за покровитељство и дугогодишњу подршку у реализацији бројних програмских садржаја. У име награђених донатора присутнима се обратила председница општине Беочин Биљана Јанковић која је истакла значај улагања у културне садржаје на територији општине Беоичин и упутила срдачне честитке свим чланивима КУД „Бриле“ на успешном раду:

„Јубилеји су добра прилика да се осврнемо на успехе и успомене које је КУД „Бриле“ стварао кроз деценије али и да истакнемо колики труд, одрицања и ентузијазам стоји иза назива овог културно уметничког друштва које је, без сумње, једно од настаријих не само у Војводини већ и у Србији. Од тренутка свог оснивања у тешким ратним временима, КУД „Бриле“ је био својеврсна нада за грађане Беочина и нећемо погрешити ако кажемо да је и данас тако! Са око 200 чланова у пет секција, ви данас поносно стварате ново доба свог Друштва и дајете шансу култури у сваком сегменту подучавајући нашу децу и негујући племените вредности културе и уметности.“, рекла је Јанковићева и додала да ће Општина Беочин као партнер и покровитељ наставити са подршком те да је, зхваљујући доброј сарадњи, у протекле две године из локалног буџета издвојено 1 700 000 динара за развој КУД-а „Бриле“.

Председник Управог одбора КУД „Бриле“ Секула Петровић je у свом обраћању поздравио присутне и честитао „Брилетовцима“ овај значајни јубилеј истичући да је љубав према Беочину, култури и уметности одржала друштво и бројне чланове кроз деценије на окупу:

„У јавном животу je све присутнији један термин који ми вечерас нисмо споменули али смо га демонстрирали на делу – то је култура сећања. Ниједног тренутка као људи не смемо да заборавимо оно што нам се као друштву и као појединцима дешавало. Гледано из угла нашег слављеника – нашег „Брилета“ – ми смо се вечерас на најлепши начин подсетили плејаде људи који су своје време, своје године живота посветили дисању и куцању срца Културно уметничког друштва „Бриле“, истакао је Петровић.

Признања за дугогодишњи рад добиле су некадашње чланице „Брилетовог“ познатог хора: Ана Свирчевић, Бранка Дрезгић, Вера Драганић, Љубица Горењак, Нада Докнић и Оливера Брадаш.

За изузетно прегалаштво у раду Књижевног клуба захвалнице су добили: Савка Козић, Славица Нићифоровић Веселиновић, Драган Обреновић и Томо Радомировић.

За изузетно прегалаштво и допринос раду Тамбурашког оркестра захвалнице поводом јубилеја Друштва додељене су некадашњим члановима Зорану Стокући, Стевану Пејићу, Ђоки Панићу и Стојану Девићу.

За изузетно прегалаштво у раду Аматерског позоришта признања су примили Ратка Дулић, Карло Шетало, Радослав Шпирић, Ранко Симић и Милан Бошков.

КУД „Бриле“ је наградио и некадашње чланове Фолклорног ансамбла а захвалнице поводом јубилеја добили су: Љубица Ликић, Бригита Хипик Крстић, Љиљана Матић, Милка Смиљанић, Драгомир Петровић, Стеван Гајић, Јовица Митић, Бранко Најић, Рамиз Селими, Драган Дробњак и Џемајло Мурина.

За пружену помоћ у остврењу програмских циљева Управни одбор КУД „Бриле“ захвалио се Општини Беочин, Културном центру општине Беочин, Основној школи „Јован Грчић Миленко“ Беочин, Предшколској установи „Љуба Станковић“, ЈКП Беочин“, компанији Лафарж, и фирмама „Економистелектро“, СЗР „Врбљанац“, СТР „Шљивик“, ресторан „Караш“, ЈКП „Беочин“, „Брезница“ ДОО Нови Сад, Аутопревозник „Ема Поповић“, „Дарзал комерц“, „Реминг“ ДОО Беочин, „Стрела“ Лединци, „Вујић М 2019“ Беочин, „Ингел“ ДОО Раковац, Каменолом „Раковац“ ДОО Лединци, Пројектни биро „Абрамовић“ Лединци, СТР „Вики“ Беочин, „Беодизајн“ Беочин и „Металматик“ Беочин.

За подршку и помоћ у раду захвалници су уручене и „Сремским новинама“, КУД-у „Бранко Радичевић“ из Пачетина и КУД-у „Младост“ из Луга, као и појединцима Јулкици Свирчевић, Бориславу Кондићу, Исмету Адемовском, Радовану Панџи и Милијану Деспотовићу.

Културно уметничко друштво „Бриле“ основано је 1944. године и данас, у осамдесетој години постојања, броји око 200 чланова који су организовани у пет секција. Брига о младима једна је од најважнијих мисија овог Друштва, тако да све секције КУД-а окупљају велики број деце са територије општине Беочин који се кроз извођачку уметност уче да негују традицију и обичаје локалне средине како би сутра постали добри људи, достојни чланови КУД „Бриле“ и представници свог места.

Општина Беочин овим путем упућује искрене честитке нашем најстаријем културно уметничком друштву „Бриле“ на овом значајном јубилеју!

Извор: Општина Беочин

фото: Исмет Адемовски

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *