НСДЛ 2020. И ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА

НОВОСАДСКО ДЕЧЈЕ ЛЕТО

У Спомен-збирци Павла Бељанског

15. и 16. септембар 2020. године

од 11 до 12.30 часова:

И ове сезоне Спомен-збирка Павла Бељанског учествује у манифестацији Новосадско дечје лето које се у организацији Дечјег културног центра Нови Сад реализује током летњег распуста, а у 2020. години због здравствене ситуације у земљи, од 7. до 26. септембра. Тим поводом Спомен-збирка је припремила креативне радионице, за групе до 10 учесника узраста од 6 до 12 година. Програм тематски обухвата актуелну изложбу Музички интермецо и сталну музејску поставку. Пријављивање деце је обавезно (+381 21528185 или +381 21472 99 66), због ограниченог броја места, као и поштовања прописаних епидемиолошких мера. Учесници су у обавези да носи маске, а биће обезбеђени размак између столица и дезинфекционa средства.

Програм у Спомен-збирци Павла Бељанског:

  • Уторак, 15. септембар, Стари и нови мајстори

Слушајући приче о нашим уметницима, деца ће вежбати своје сликарско умеће на малим штафелајима по узору на одабрана дела из колекције Павла Бељанског, баш као што су се они усавршавали копирајући радове великих мајстора у познатим европским музејима.

  • Среда, 16. септембар, Музика као инспирација:

У изложбеној поставци Музички интермецо открићемо како су у прошлости изгледали грамофони и плоче, претече савремених уређаја, захваљујући којима се уживало у музици. Дочараћемо атмосферу са дружења Павла Бељанског и његових пријатеља уметника слушајући класичну музику, која ће нас инспирисати да креирамо оригинална ликовна уметничка дела.

Манифестација

ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2020.

  • 17. септембар, 20 сати

Врт ГЛУРМ

Музички времеплов: Богдан Ранковић и СЕРБОПЛОВ

Новосадски музички ансамбл, основан 2005. године, темељи се на звуку српске грађанске музике XIX и прве половине XX века, а у музици Сербоплова се могу чути и елементи фолклора из региона, као и примесе попа и џеза. Чланови ансамбла су Богдан Ранковић – кларинет, саксофон, фруле, Ервин Малина – контрабас, Мирослав Пап – гитара/електрична гитара и Драгана Кузмановић – хармоника. 

  • 19. септембар, 20 сати

Врт ГЛУРМ

Филмско вече

Линија живота 

Cinema City и Поклон збирка Рајка Мамузића Вас позивају на пројекцију филма редитеља Дарка Бајића о његовом оцу Милошу Бајићу, једном од највећих српских уметника ХХ века. Сликар је са студија Ликовне академије одведен у логор Маутхаузен, где је проживљене страхоте преточио у серију цртежа које је, након ослобођења 1945. године, изнео из логора. 

Лето на Тргу галерија за време летњих месеци организују три музејске институције на Тргу галерија – Спомен-збирка Павла Бељанског, Галерија Матице српске и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића. Овогодишњи циклус програма испуњен је концертима, предавањима, пројекцијама и другим видовима презентовања култура различитих земаља. Током септембра, у 20 сати, уз бесплатан улаз, публика поново може да ужива у вртовима три музеја. Манифестацију су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, као и Управа за културу града Новог Сада.

* Улаз је слободан, уз поштовање физичке дистанце и других прописаних мера предострожности. На свим догађајима публика је у обавези да носи маске, а биће обезбеђени размак између столица и дезинфекционa средства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *