НОВОСАДСКИ КВАРТОВИ ОЖИВЕЛИ КРОЗ ПРОЈЕКАТ ,,НОВА МЕСТА-МИКРОГРАНТИНГ“, ФОНДАЦИЈЕ ,,НОВИ САД 2021″

Фондација „Нови Сад 2021“ представила је данас четири локације у нашем граду које су део пројекта „Нова места – микрогрантинг“, покренутог у циљу да се уз мале урбане интервенције и иновативне идеје оживе запуштени простори у новосадским квартовима као и да се креирају „нова места“ за уживање Новосађана, уз подршку компаније Идеа.

На локацији „Стари пешчаник“, која је први пут сад званично „отворена“, у дворишту између улица Бранимира Ћосића и Тургењеве, од септембра, грађани су радили на озелењавању простора, те је постављен и урбани мобилијар како би овај кварт поново оживео. Директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић овом приликом истакао је да је пројекат веома важан за град али пре свега за грађане који су активно радили на уређењу простора у коме живе.

„Без грађана, њихових сугестија, предлога и идеја, не можемо градити културу заједништва. А показало се да она живи у нашем граду. Показало се и кроз жељу да се у овај пројекат укључе и јавни и приватни сектор – попут Идее, али и градске институције и Град Нови Сад, као и невладине организације. Кроз пројекат „Нова места – микрогрантинг“ грађани су стварали мале урбане целине од идеје до реализације, тј. овога што данас видимо. На тај начин, не само да су се ујединили, у циљу улепшавања свог животног простора, него су креирали неку врсту сцене-урбани простор. Креирали су своју културу“, каже Миленковић.

Да је Нови Сад град који негује културу заједништва, све разноликости које носи, сагласио се и члан Градског већа за културу Далибор Рожић: „Из угла стратешког оквира Градске управе за културу пројекат „Нова места“ је прави пример децентрализације културних садржаја са једне стране и партиципативности грађана, са друге стране, односно њиховог укључивања у процесе битне за развој ресора културе“. Он је додао да „Нова места“ види као просторе за нове културне садржаје који ће се реализовати у наредном периоду истакавши да се нада да ће уследити још више оваквих и сличних пројеката.

Поред подршке коју је пружио град Нови Сад, уређење ове четири локације подржао је и бренд ИДЕА чија је мисија да буде добар комшија и да помогне локалној заједници. Овом приликом, Наташа Павловић, директор маркетинга компаније ИДЕА најавила је да ће кроз кампању „Верујемо у идеју“, сарадња бити настављена у оквиру друштвено одговорних пројеката који промовишу културу, али и друге сегменте живота у Новом Саду.

Након локације „Стари пешчаник“, у „Парку међу брезама“, у дворишту између улица Браће Дроњак и Бате Бркића, удружење „Ново културно насеље“ представили су идеју пројекта. На локацији „Бици оаза“, на Сунчаном кеју код Ректората на првом бициклистичком одморишту у Новом Саду реализованог по пројекту удружења „Еко курир“ окупили су се бициклисти, док су на углу Подунавске и улице Хероја Пинкија на Телепу демонстрирали бициклистичке вештине на „Памптрек полигону“, пројекту реализованом према предлогу удружења „Invicta bike“.

На јавни конкурс „Нова места – микрогрантинг“ пристигло је 67 идеја за мале урбане интервенције у Новом Саду. Њих 18 је одабрано од којих је 11, кроз мобе, реализовано у Новом Саду, шест у општини Беочин и једна у општини Ириг. Одабрани пројекти унели су промену у јавне просторе, постали нова места за уживање Новосађана и житеља Зоне 021.

 

Извор: Прес Нови Сад 2021

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *