adobe acrobat reader dc windows 10 free adobe acrobat xi pro end of support free clear fi windows 10 game apk for pc wolfenstein 3d free download windows 10 free
Налазите се овде
Почетна > Култура > Књиге – Промоције > НОВОСАДСКИ КАЛЕИДОСКОП ПИСАНЕ РЕЧИ – ГРАД КЊИГЕ НА СПЕНС-У

НОВОСАДСКИ КАЛЕИДОСКОП ПИСАНЕ РЕЧИ – ГРАД КЊИГЕ НА СПЕНС-У

Новосадски Калеидоскоп културе, у свом петом и најзначајнијем издању до сада, улази у трећу недељу посвећену књижевности, коју ће отворити дводневни програм Град књиге, 17. и 18. септембра, уз гостовање актуелних европских, регионалних и домаћих писаца, као и најпознатијих издавача. Град књиге, који је као концепт пре две године смештен у барокни драгуљ Новог Сада, у Подграђе Петроварадинске тврђаве, овог пута ће, због најављених непогодних временских прилика предстојећег викенда, бити премештен у затворени простор СПЕНС-а, једног од најпрепознатљивијих новосадских објеката.

Добитник НИН-ове награде, Владимир Пиштало, један од најцењенијих домаћих књижевника, Ласло Вегел, једна од најчитанијих регионалних књижевница, Ведрана Рудан, млади српски аутор Александар Танурџић, дизајнер, визуелни уметник и писац Славимир Стојановић Футро, црногорски комичари The Books of knjige, само су нека од великих имена захваљујући којима ће Нови Сад, у оквиру Калеидоскопа културе, бити претворен у својеврсни калеидоскоп писане речи уз представљање напознатијих издавача на Базару књиге и традиционалну Размену књига.

Поред великих књижевних имена, Град књиге прожимаће и извођачка уметност и то захваљујући великанима српског глумишта попут Војислава Воје Брајовића и Зијаха Соколовића који ће бити у нешто другачијој улози, читајући дечије поезије и бајке, као и Петра Божовића, којег ће публика имати прилике да види у монодрами „Рече ми један чоек, ћераћемо се још, кад будем млађи“, али и једном од најпознатијих словеначких музичара Зорана Предина и бенд „Лачни Франц“ и то на њиховој опроштајној турнеји. Отварање недеље књижевности обухватиће и представу „Што на поду спаваш“ рађену према истоименом роману Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића која ће бити одиграна у Српском народном позоришту.

Дводневни програм Града књиге ће и у суботу и у недељу бити отворен већ у поподневим часовима, са фокусом на најмлађе, па ће тако поред Брајовића и Соколовића, програм употпунити концерт хора Чаролија, под диригентском палицом Леонтине, наступи дечјих хорова Звончићи и Колибри, као и опере за децу „Црвенкапа” и „Цврчак и мрав”.

 Улаз на све догађаје је слободан.

Више детаља о програму и сатницама дводневног фестивала Град књиге, као и о осталим догађајима недеље књижевности која ће трајати до 23. септембра на различитим локацијама широм града, можете пронаћи званичном сајту пројекта novisad2022.rs, као и на kaleidoskopkulture.com.

Калеидоскоп културе траје до 7. октобра, а након недеље књижевности почиње недеља визуелне уметности, док нас на крају очекује недеља примењене уметности. Партнери Калеидоскопа културе су Ерсте Банка Србија, ИДЕА, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Извор: Press NS2022

Фото: В. Величковић, Небојша Бабић

Администратор: ДНМ

 

Оставите одговор

Top