НОВОСАДСКИ КАЛЕИДОСКОП ПИСАНЕ РЕЧИ – ГРАД КЊИГЕ НА СПЕНС-У

Новосадски Калеидоскоп културе, у свом петом и најзначајнијем издању до сада, улази у трећу недељу посвећену књижевности, коју ће отворити дводневни програм Град књиге, 17. и 18. септембра, уз гостовање актуелних европских, регионалних и домаћих писаца, као и најпознатијих издавача. Град књиге, који је као концепт пре две године смештен у барокни драгуљ Новог Сада, у Подграђе Петроварадинске тврђаве, овог пута ће, због најављених непогодних временских прилика предстојећег викенда, бити премештен у затворени простор СПЕНС-а, једног од најпрепознатљивијих новосадских објеката.

Добитник НИН-ове награде, Владимир Пиштало, један од најцењенијих домаћих књижевника, Ласло Вегел, једна од најчитанијих регионалних књижевница, Ведрана Рудан, млади српски аутор Александар Танурџић, дизајнер, визуелни уметник и писац Славимир Стојановић Футро, црногорски комичари The Books of knjige, само су нека од великих имена захваљујући којима ће Нови Сад, у оквиру Калеидоскопа културе, бити претворен у својеврсни калеидоскоп писане речи уз представљање напознатијих издавача на Базару књиге и традиционалну Размену књига.

Поред великих књижевних имена, Град књиге прожимаће и извођачка уметност и то захваљујући великанима српског глумишта попут Војислава Воје Брајовића и Зијаха Соколовића који ће бити у нешто другачијој улози, читајући дечије поезије и бајке, као и Петра Божовића, којег ће публика имати прилике да види у монодрами „Рече ми један чоек, ћераћемо се још, кад будем млађи“, али и једном од најпознатијих словеначких музичара Зорана Предина и бенд „Лачни Франц“ и то на њиховој опроштајној турнеји. Отварање недеље књижевности обухватиће и представу „Што на поду спаваш“ рађену према истоименом роману Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића која ће бити одиграна у Српском народном позоришту.

Дводневни програм Града књиге ће и у суботу и у недељу бити отворен већ у поподневим часовима, са фокусом на најмлађе, па ће тако поред Брајовића и Соколовића, програм употпунити концерт хора Чаролија, под диригентском палицом Леонтине, наступи дечјих хорова Звончићи и Колибри, као и опере за децу „Црвенкапа” и „Цврчак и мрав”.

 Улаз на све догађаје је слободан.

Више детаља о програму и сатницама дводневног фестивала Град књиге, као и о осталим догађајима недеље књижевности која ће трајати до 23. септембра на различитим локацијама широм града, можете пронаћи званичном сајту пројекта novisad2022.rs, као и на kaleidoskopkulture.com.

Калеидоскоп културе траје до 7. октобра, а након недеље књижевности почиње недеља визуелне уметности, док нас на крају очекује недеља примењене уметности. Партнери Калеидоскопа културе су Ерсте Банка Србија, ИДЕА, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Извор: Press NS2022

Фото: В. Величковић, Небојша Бабић

Администратор: ДНМ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *