НОВОСАДСКИ КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ СУТРА ПРЕДСТАВЉА НЕСВАКИДАШЊУ ИНСТАЛАЦИЈУ И МУЛТИМЕДИЈАЛНУ ИЗЛОЖБУ

Калеидоскоп културе у Новом Саду сутра, у својој другој недељи, посвећеној примењеној уметности, представиће Новосађанима и Новосађанкама, до сада, невиђену поставку, која, по први пут прича причу о културном наслеђу једног простора, као и највећу интерактивну инсталацију на просторима Србије. Свечано отварање биће у суботу 23. септембра у 19:30 часова у Дистрикту након чега ће публика моћи да погледа инсталацију и изложбу.

Интерактивно Срце Дистрикта

Прва топлотна интерактивна скулптура на свету, уједно и највећа интерактивна инсталација у Србији, висока чак пет и широка три метра, којој је публика неопходна да би функционисала, биће представљена у суботу, 23. септембра.

Интерактивна скулптура „Срце“, ауторке др Милијане Комад и пионирке на пољу дигиталних технологија и уметности, због својих димензија биће видљива из свих делова Дистрикта. Кроз интерактивност скулптуре, посетиоци ће имати прилику да искусе јединствено уметничко искуство које ће стимулисати њихова чула и емоције.

„Својим радом покушавам да освестим оно најлепше у нама и да нас повежем кроз једно велико топло и меко срце које реагује на додир на присуство на пажњу. На оно што нам свима уствари треба и на неки начин недостаје. Ова скулптура је замишљена да буде рефлексија мог срца кроз које ће људи као крвна зрнца да пролазе и интереагују. Својим радом желим да визуализујем љубав и то је мој основни и крајњи циљ” – изјавила је Милијана Комад.

Дух Дистрикта кроз један век

Истог дана биће отворена прва изложба о једном индустријском наслеђу – Дистрикту, која неће бити класична документарна поставка, која приказује само хронолошки историјске догађаје, већ такође остварује интеракцију са публиком, представљајући и личне приче и архиву Новосађана и Новосађанки.

Мултимедијална изложба и стална поставка „Дух места – први век Дистрикта“ драматизује и тематизује простор Дистрикта кроз време. Подељена у шест фаза, од оснивања фабрике, преко другог светског рата и НАТО бомбардовања, до Европске престонице културе, изложба настоји пресликати турбулентност, прогрес, промене, трагичне судбине, хаос, наду и какофонију једног времена.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан. Након недеље примењене уметности очекује нас недеља визуелне уметности.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

Извор: ТВ Арс Медија

Фото: В. Величковић

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *