НОВОСАЂАНИ УРЕДИЛИ 12 МАЛИХ ЈАВНИХ ПОВРШИНА ТОКОМ 2020. ГОДИНЕ

 

У оквиру другог конкурса „Нова места – Микрогрантинг током 2020. године уређено је 12 малих јавних површина широм Новог Сада и околине. 

Главни циљ конкурса, који је покренут у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престoница културе, јесте да подигне свест и капацитет локалних заједница и активно их укључи у уређење малих јавних површина, односно да управо чланови локалних заједница, који су најбоље упознати са потребама њиховог окружења, предлажу најадекватнија решења. 

Неки од 13 пројеката Новосађана који су прошли на конкурсу обухватили су прављењe оазе за одмор и дружење постављањем клупа и стола са шаховском таблом на Новом насељу (улица Каће Дејановић), затим перголу у Лединцима (Змај Јовина улица), нови кутак на Адицама (улица Марије Бурсаћ) где суграђани сада имају више места за дружење и где су посађена и нова стабла, салетлу на Детелинари (Омладинског покрета) и постављање урбаних клупа у дворишту код Тургењеве улице и Булевара ослобођења. 

Поред наведених, новосадска удружења грађана и стамбене заједнице поставили су мобилијар и тако створили нове и чистије оазе за уживање и на Лиману 1 (иза кафеа „Беза), Клиси (Сентандрејски пут ББ), Шодрошу (Рибарско острво), Новом насељу (Партизанских база), у Петроварадину (Златарићева/Божидара Аџије), Руменки (околина ФК Јединства) и Степановићеву (Милунке Савић), где је пребачена салетла са Лимана. Уређење јавне површине и постављање мобилијара на локацији Београдски кеј 39 померено је за пролеће 2021. године, због других радова у тој улици. 

Удружења грађана и стамбене заједнице који су се пријавили ове године су: Савез студената Универзитета у Новом Саду, Европски омладински центар Војводине, Новосадски бициклистички клуб „Invictabike , Центар за мултидисциплинарна истраживања и комуникацију, Удружење грађана „Центар за неговање традиције – Равничар, Удружење грађана „Институт за омладинске политике,  Стамбена заједница Омладинског покрета 2, Еколошко удружење „Зелени сад, Фудбалски клуб „Јединство, Пројектаријум Нови Сад, Удружење грађана „Нови Сад 1748, Удружење грађана „Мој атар и Скупштина станара Београдског кеја 39.  

Нова места, односно уређене мале јавне површине, представљају и нове локације за различите културне садржаје у будућој Европској престоници културе, па је тако ново место уређено на претходном конкурсу 2018. године – Бици оаза, ове године било локација за Књишко вече Милана Мумина у оквиру Калеидоскопа културе. Управо је Калеидоскоп културе ове године у недељи архитектуре посветио трибину конкурсу „Нова места – Микрогрантинг”, на којој се дискутовало о резултатима и предностима тог конкурса и то баш на локацији која је уређена ове године – у дворишту улице Каће Дејановић. На тој трибини, председник Друштва архитеката Новог Сада и председник комисије на конкурсу, Миљан Цвијетић, истакао је да грађани до сада „нису имали прилике да учествују у обликовању града, а сада имају позив да неку своју идеју преточе у стварност и добију средства за то. Целу трибину можете погледати на Youtube страници Нови Сад – Европска престоница културе. Поред Друштва архитеката Новог Сада, који су партнери пројекта, чланови жирија су и из ЈКП Градско зеленило Нови Сад и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе

Конкурс „Нова места – Микрогрантинг први пут је реализован 2018. године, у склoпу припрeмa Новог Сада за титулу Европске престонице културе, кроз пројекат из Апликационе књиге „46 урбаних џепова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *