НОВИ САД У 22 ДАНА СИМБОЛИЧНО ПРЕДСТАВЉА ПРОГРАМ ЕВРОПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ КУЛТУРЕ ЗА 2022. ГОДИНУ

Нови Сад се ужурбано припрема за годину у којој ће бити носилац једне од најпрестижнијих титула – титуле Европске престонице културе. Својеврсна увертира у то како ће изгледати 2022. година у граду културе, биће нови Пројекат 22, који заједно представљају Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” и Фестивал НЕО – некласични фестивал класичне музике. На крилатици „За нове мостове”, кроз начела пројекта Европске престонице културе – децентрализацију, повезивање домаће и европске сцене и музику као универзални језик, Пројекат 22 ће од 11. јуна до 3. јула, односно у 22 дана, симболично представити концепт програма Европске престонице културе за 2022. годину. Програм у години титуле структуиран је у осам програмских лукова, са програмским током који их прожима, платформом Визит Нови Сад.

На бројним локацијама широм Новог Сада и у његовој околини, међу којима су мрежа културних станица, Галерија Матице српске, Синагога, Католичка порта, Петроварадинска тврђава, Сремски Карловци наступиће реномирана музичка имена, али и нове младе наде из неколико земаља – Србије, Аустрије, Немачке, Узбекистана, Јапана, Мађарске, Хрватске, Француске. Већ кроз саму разноликост извођача које окупља Пројекат 22, спој искуства и младости, домаће, европске и светске сцене и то у сваком кутку града, наговештено је оно што нас очекује 2022. године.

Пројекат 22 пружа и интересантан спој музичких жанрова и стилова, па ће тако у програму учествовати познати музичар и текстописац Рамбо Амадеус са оркестром Камерата Нови Сад, у изведби своје Еко опере „Пасија по Стели”, те Квартет Шимуна Матишића из Загреба који ће изводити Моцартове мелодије у џез руху, Филхармонија младих Музичке школе „Исидор Бајић” под диригентском палицом Тамаре Адамов Петијевић, млада, али виолончелисткиња са интернационалном каријером – Ирена Јосифоска, као и неки од најугледнијих састава на овим просторима – Камерата Нови Сад, Новосадски дувачки квинтет, Крагујевачки академски оркестар „Акордеониста”, Ансамбл Метаморфозис, Ансамбл флаута Академије уметности у Новом Саду и други.

Европску, па и светску димензију читавом пројекту даће уметници као што су француски концертни пијаниста, Мишел Далберто, виолиниста Бењамин Цирфогел, иначе концертни мајстор Симфонијског оркестра РТВ Словенија, затим јапанске уметнице – виолончелисткиња Анет Јаковчић (САД/Јапан), флаутисткиња Муцуми Ито и виолинисткиња Кана Мацуј, са бројним освојеним наградама, а које стижу уз подршку ЕУ Јапан Феста.

Из  Мађарске стиже виолиниста и виолиста Ђерђ Ач, а из Хрватске Ансамбл флаута Музичке академије из Загреба. Програм ће уприличити и Камерата Балканиа, камерни оркестар састављен од бриљантних младих виртуоза из региона, али и бројни други.

Цео програм Пројекта 22, са тачним сатницама и локацијама можете пронаћи на сајту Визит Нови Сад. Улаз на све концерте је слободан.

Свечана церемонија отварања године титуле у Новом Саду планирана је за 13. јануар 2022. године, на Дочеку 7530. године, а кроз осам поменутих програмских лукова, које ће сада симболично представити Пројекат 22. Читаву годину титуле обележиће теме попут интеркултуралности, женског стваралаштва, миграција, мира, екологије, заједништва, уметности маргинализованих група и друге.

Извор: Нови Сад- Европска престоница културе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *