НОВИ САД – ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ

Нови Сад на тачно месец дана до титуле Европске престонице културе

Тачно месец дана остало је до свечаног отварања Европске престонице културе у Новом Саду, које је најављено за 13. јануар 2022. године. То је симболично означио градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, на бројачу испред Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, на Тргу слободе, који свакодневно приказује колико је остало до датума када ће град понети једну од најпрестижнијих европских титула.

 „Ближи се отварање новог поглавља у књизи о Новом Саду које ће снажно допринети развоју и оставити неизбрисив печат на граду, нашој држави и региону. У пројекат ЕПК су укључени људи из Новог Сада, Србије, Европе и света и спремају нешто што заиста до сада није виђено, не само на овим просторима, него и много шире. Можда су друге ЕПК имале више новца, али креативности и смелости сигурно нису, а то је потврђено и са две европске награде које смо добили претходних недеља. Представом на Варадинском мосту и Тесла светлосном галеријом, 31. децембра, у подграђу Петроварадинске тврђаве, биће представљен наратив који нас повезује са највећим научницима човечанства. Позивам Новосађане да тога дана у 21.00 час заједно пређемо Варадински мост и будемо део те фантастичне приче“, рекао је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Бројач који је постављен у октобру, на тачно 100 дана до године титуле, и који је у претходном периоду већ окупио најразличитије домаће и европске уметнике, представнике организација и институција, симболично је приказао управо ту спону коју је пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе“ успео да направи између институционалне и ванинституционалне сцене, грађана, али и доносиоца одлука, уз слоган „За нове мостове“. Управо за то повезивање различитих чиниоца културне сцене стигле су и похвале од Европске комисије, након последњег контролног извештаја, после ког је Нови Сад добио награду „Мелина Меркури“.

„Искуство је показало да је за очување успешних легата пројекта ЕПК изузетно важна заинтересованост и подршка доносиоца одлука. За њихов даљи развој још је важније њихово суштинско разумевање. Укључивши се од кандидатуре до добијања титуле, али и последње две престижне европске награде у области културе, градоначелник Новог Сада и члан Градског већа за културу  гарант су да ће култура остати један од стожера развоја града и после године титуле“, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.

У години титуле Европске престонице културе Нови Сад ће окупити око 4000 европских, регионалних и домаћих уметника, на више од 1500 културних догађаја, а детаље читавог програмског концепта, подељеног на осам програмских лукова, који ће се хронолошки реализовати током 2022. године, Миленковић је представио градоначелнику Милошу Вучевићу, као и члану Градског већа за културу Далибору Рожићу и заменику градоначелника Милану Ђурићу.

Јединствена уметничка прослава у Европи, Дочек, отвориће годину титуле Европске престонице културе у Новом Саду уз програм који ће први пут бити виђен на овим просторима. Дочек, најбољи европски тренд бренд у области културе, окупиће више од 400 уметника из Србије и читаве Европе, промовишући наслеђе великих имена српске науке кроз уметност, која су досегнула светске оквире – Николу Теслу, Милеву Марић Ајнштајн, Милутина Миланковића.

Новосађани ће 31. децембра симболично осветлити свој град програмом инспирисаним ликом и делом великог научника – Николом Теслом. Код моста Дуга, биће премијерно изведен део представе „Тесла, изуметник“ у режији Небојше Брадића, у изведби Српског народног позоришта, која укључује и публику, формирајући поворку преко моста све до Подграђа Петроварадинске тврђаве, где ће бити мултимедијална Теслина светлосна галерија. Партнер Теслине светлосне галерије је компанија НИС.

Свечано отварање Европске престонице културе, прослава „Зенитеум :: 2022“, словеначког авангардног редитеља Драгана Живадинова, заказана за 13. јануар, за главне протагонисте такође ће имати велика имена српске науке – математичаре Милеву Марић Ајнштајн и Милутина Миланковића. Поставка свечаног отварања, на једног од главних градских булевара, код Бановине,  архитектонско-мултимедијални подухват је који у Србији до сада није рађен.

Програми у оквиру Дочека планирани су и 12. као и 14. и 15. јануара, а детаљне информације, локације и сатницу, као и програм за 2022. годину, можете пронаћи на сајту Нови Сад – Европска престоница културе.

фото. М. Пудић

Извор

novisad2022.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *