„НОВИ САД 2021“ НА 46. ИНФАНТ ДОНОСИ ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИ ТЕАТАР И ПЛЕСНИ ПЕРФОРМАНС

У сарадњи две Европске престонице културе, Новог Сада и Матере, на Интернационалном фестивалу алтернативног и новог театра – Инфант, 29. јуна биће изведена представа „Human shame“ („Људска срамота“) у 21 час у Позоришту младих. Улаз је бесплатан.
Представа, на којој су радили уметници окупљени око #reteteatro41, истражује тему стида и срамоте, како оних личних, тако и колективних. Представа је интердисциплинарног карактера и повезује плес и глуму, а већим делом је инспирисана причама затвореника, који се на различите начине суочавају са стидом. Покрећу се питања срамоте коју појединац осећа из различитих разлога – због свог изгледа, породице, порекла, неуспеха, различитости…
Представа се поиграва изненадним елементима и контактом са публиком, истражује концепт индивидуалног и заједничког перформанса, претвара тело у причу. Свака изведба представе разликује се у зависности од места и публике којој се приказује.

Два новосадска парка, Футошки и Дунавски, у недељу 30. јуна, претвориће се у подијум за плес.  Без обзира да ли сте се некада бавили том врстом уметности или само уживате да се препусте музици и покрету, сви су добродошли да учествују у плесном перформансу „Happy Manif: Сунчана страна плеса“ у оквиру фестивала Инфант, у сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Француског института у Србији. Догађај је бесплатан, а програм је прилагођен за децу старију од 7 година уз присуство родитеља.
У два термина, од 10.30 у Футошком парку и од 18.30 у Дунавском парку, гостујући кореографи Давид Ролан и Валерија Ђуга водиће тај перформанс тако што ће позивати публику да им се придружи у плесу, следећи инструкције на српском језику које слушају преко слушалица, опонашајући покрете једног или другог кореографа.
Плешући, учесници ће заправо уживати у природи и успоставити везу са њом, што је један од циљева плесног перформанса „Happy Manif“ који се увек одиграва у природном окружењу – парковима, шумама, на пољима. Перформанс ће, публику која постаје извођач, повести кроз историју плеса, од класичног балета до савременог плеса.
Ово гостовање се реализује уз подршку програма Театроскоп, чији су оснивачи Француски институт, Министарство културе Републике Француске и Министарство за европске и спољне послове Републике Француске.
Више информација можете пронаћи на линку: https://bit.ly/2XZMQWz

 

 

 

 

Извор и фото.: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *