parallels desktop 10 for mac activation key free adobe illustrator cs6 free softlay free endnote x7 command failed free windows 8.1 skin download free microsoft office professional plus 2013 product confirmation id generator free
Налазите се овде
Почетна > Друштво > НОВИ ЕДУКАТИВНИ ПРОГРАМ ЗА ДЕЦУ-МОЈ ГРАД. НОВОСАДСКЕ УМЕТНИЧКЕ ПРИЧЕ

НОВИ ЕДУКАТИВНИ ПРОГРАМ ЗА ДЕЦУ-МОЈ ГРАД. НОВОСАДСКЕ УМЕТНИЧКЕ ПРИЧЕ

У Галерији Матице српске се дуже од једне деценије реализују едукативни програми за децу, са идејом да се уметничко наслеђе и простор музеја учинe интересантним и доступним најмлађима, како би се код деце развијао позитиван однос према уметности, музејским установама и културној баштини. Захваљујући њима деца постају активни и редовни посетиоци Галерије, којој се с осмехом на лицу радо враћају.

Ослањајући се на претходна искуства и са жељом да континуираним радом наставимо са подстицањем и неговањем дечјег интересовања ка свету уметности и делима која се у Галерији Матице српске чувају креиран је нови едукативни програм „Мој Град. Новосадске уметничке приче“. Програм је осмишљен поводом обележавања титуле Новог Сада као Европске престонице културе и намењен је деци предшколског и раног основношколског узраста, а са циљем да се деца упознају са богатим културним наслеђем Града Новог Сада и сазнају више о његовом настанку и развоју, херојима и херионама, симболима и култури посматрајући уметничка дела из Галеријске колекције. 

Групне посете и едукативна радионица

У сарадњи са Предшколском установом „Радосно детињство”, као и основним школама у Новом Саду, од октобра 2020. до маја 2022. године деца из вртића и основних школа могу организовано посетити Галерију Матице српске и учествовати у новом едукативном програму. Са музејским едукаторима, посматрајући уметничка дела у сталној поставци и Дечјој соби – кутку намењеном и прилагођеном деци, у подстицајној, радној атмосфери откриваће занимљиве уметничке приче о Новом Саду, које стрпљиво чекају да буду испричане најмлађим Новосађанима, како би с поносом и знањем корачали улицама Града.

Дечја публикација

Едукативни програм „Мој Град. Новосадске уметничке приче“ прати и истоимена дечја публикација, коју након посете свако дете добија на поклон, а захваљујући којој могу наставити да истражују и упознају уметничке приче о Граду. Уместо музејских едукатора, кроз публикацију најмлађе „води” пчелица Матица Новосађанка, која причама и методички осмишљеним задацима и питањима подстиче развој њихове радозналости, маште, стваралачког мишљења, размишљања и креативног изражавања.

Захваљујући сарадњи са Центром страних језика „Soho“ из Новог Сада и Француским институтом у Србији – Нови Сад,  програм је прилагођен и деци која у основним школама и школама страних језика уче енглески и француски језик. Уз помоћ истоимене дечје публикације на енглеском и француском, деца имају прилику да на занимљив начин открију културно наслеђе свог Града и истовремено прошире вокабулар новим речима на страном језику, који се кроз редовну наставу не обрађују. 

Креативне радионице

У оквиру едукативног програма, од октобра 2020. године, сваке суботе од 11.00 до 12.30 сати у Галерији се одржавају и креативне радионице за децу, на којима кустоси и музејски едукатори деци узраста од 5 до 11 година, на креативан и интерактиван начин дочаравају приче о Новом Саду и приближавају актуелне изложбе у Галерији. Након посматрања уметничких дела и шетње кроз Галерију, у простору Дечје собе следи креативни ужитак – представљање утисака, запажања и стечених знања разноврсним ликовним техникама.

Породични водич

Поред креативних радионица у оквиру новог едукативног програма у Галерији ће свакодневно бити доступан породични водич Мој Град намењен породичним посетама. Родитељи, старатељи, баке и деке са децом користећи специјални штампани породични водич, кроз игру улога, занимљиве игре и задатке имаће прилику да упознају простор Галерије и откривају историју и наслеђе Града, посматрајући уметничка дела у сталној поставци Галерије.

Реализацијом едукативног програма деци, као и њиховим васпитачима, учитељима и породицама, желимо да омогућимо активно учешће, учење и уживање у музејским садржајима, кроз истраживање и откривање новосадских уметничких прича.

Целокупан едукативни програм „Мој Град. Новосадске уметничке приче“ се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Управе за културу Града Новог Сада и захваљујући подршци програма Erasmus+ KA2 кроз пројекат Авантуре учења изван вртића / The adventures of Out-Of-Classrom Learning.

Оставите одговор

Top