НОВИ ЦИКЛУС ОБУКЕ ЗА ДИГИТАЛНУ ФОТОГРАФИЈУ

Од фебруара 2020. у Новом Саду се организује курс дигиталне фотографије за који је остало још свега две недеље за пријављивање кандидата. Од предавача Жељка Савића, мастер културолога и струковног инжењера примењене фотографије, који ове курсеве држи већ осам година, желели смо да чујемо нешто више о самој обуци и коме је курс намењен.

Најављујете упис нове групе полазника курса фотографије у Школи дигиталне фотографије Арс академијe. Коме је намењен курс, до кад се заинтересовани могу пријавити и кад почиње обука?

Курс дигиталне фотографије почиње од фебруара ове године, а упис траје до краја јануара 2020. године. Курс је намењен свима који су расположени да прошире своја знања о дигиталној фотографији, а који су старији од 12 година.

Какву опрему треба да има кандидат и да ли је за похађање неопходно искуство из области фотографије?

На почетном нивоу се не тражи захтевна опрема и искуство, али захтева се редовно присуство и пажња. Могуће је доћи и са напредним телефонима који подржавају мануелни мод (бленде, ИСО, WB…) и временом прећи на дигиталну фото опрему.

Ми препоручујемо да полазници набаве апарат који има измењиве објективе, ако не професионалне, онда полупрофесионалне. Компактне апарате треба избегавати, ти апарати дају слабе резултате. Што се апарата тиче, није важно да ли ће марка бити NIKON, SONY, CANON или други, важно је колико сте савладали или ћете савладати функције на апарату.

Где се одржавају предавања и колико траје курс?

Обука се од 2012. године организује у Музеју Војводине у Новом Саду.

Постоје групни и индивидуални курсеви. Групни курсеви трају по три месеца основни и напредни ниво, после чега следи специјализација индивидуално. На пример, неко жели после тих 6 месеци да ради само студијску фотографију.

На који начин се одвија обука, да ли се више пажње посвећује теорији или практичном раду?

Часови су конципирани да трају два сата, у то улази теорија, пракса и консултације. Полазници курса имају и задатке из области фотографије, израђују портфолио најбољих успелих вежби које су урадили.

Динамика долазака је једном седмично, обично суботом, али некада се термин прилагоди одређеним теренским вежбама (снимање неких догађаја или одласка у природу).

Да ли по завршетку курса полазници добијају сертификат и у којим областима могу да употребе стечено знање?

Сертификат добијају полазници после 6 или 9 месеци.

После првог дела курса полазници раде тест, треба да покажу да су савладали принцип рада бленде, експозиције, ИСА, WB, фокусирање и сл. И онда могу даље да напредују. За прва три месеца се не добија сертификат. У другом делу (средњи ниво курса) савладају се принципи компоновања фотографије ликовни елементи, кадрирање и слично. Након тог савладаног курса, полазници добијају сертификат и они су најчешће оспособљени за фото-репортерство. Врло често нађу посао радећи за неке портале, снимање свадби и сл.

И последња фаза, сертификат добијају полазници напредног курса где се специјализују за фоторепортерство или студијску фотографију. Ту полазници могу да раде поред већ поменутих послова, послове фотографа на бродовима или студијску фотографију. Посебно за многе атрактивнo је оспособљавање полазника за продају фотографија преко интернета на специјализованим сајтовима за продају фотографија.

Одржавате ли сарадњу са Вашим ранијим полазницима Школе фотографије Арс академије и каква су искуства?

Имајући у виду да смо ми удружење које се бави уметношћу, науком и културом, ми са великм задовољством сарађујемо са свим нашим члановима који желе сарадњу, а посебно онима који заврше курс и желе да даље напредују. Ту им доста помажемо кроз укључивање у разне изложбе, препоручујемо их на конкурсе и сл. Један од разлога формирања курса је да проширимо чланство на оне који желе да раде и усавршавају се у поменутим областима, а посебно ме радује што су се код нас окупили позитивни људи.

Која је цена курса, да ли постоје неке погодности за рани упис?

Ми смо отворени за бесплатно давање савета свима који то желе, како не би лутали и губили време. Важна је добра препорука за опрему и рад са истом. Код нас су цене симболичне (нису комерцијалне), често дајемо попусте студентима, новинарима, пензионерима и разним групама. На порталу Арс Медија у категорији фотографија, могу се наћи детаљније информације око уписа и цена.

Планирате ли да одржите бесплатно уводно предавање на одређену фото тему, навикли смо на таква дешавања?

Бесплатна уводна предавања су честа пракса коју спроводим. Људи могу доћи у Музеј Војводине, чути бесплатно предавање на неку тему, упознати се са начином рада, поставити питања из области фотографије и просто препознати да ли је за њих Школа дигиталне фотографије Арс академије.

Хвала Вам на разговору!

 

У кратким цртама о предавачу Жељку Савићу:

Датум и место рођења: 03. 12. 1977, Мостар;

Живи у Новом Саду.

Тренутно обаваља посао: потпредседника Друштва новинара Војводине

Уредника је портала ТВ Арс Медија,

Предавача фотографије на Високој школи ЛОГОС центар у Мостару и Арс академији.

Образовање:

Мастер културолог, Факултет за културу и медије, Универзитет Мегатренд, Београд.

Струковни инжењер графичког инжењерства и дизајна, (примењена фотографија) Висока техничка школа струковних студија, Нови Сад.

Члан:

Удружења љубитеља и мајстора уметности, вештина и теорија уметности и наука Арс академија (један је од оснивача Арс Академије),

Друштва новинара Војводине (ДНВ),

Удружења новинара Србије (УНС),

IFJ – International Federation of Journalists;

Награде:

Прва награда за фотографију Сремскокарловачког ликовног салона 2019,

Специјална награда за фотографију Сремскокарловачког ликовног салона 2018,

Годишња награда „Душан Шијачки” за запажена документарна и уметничка фотографска остварења, март 2016, Друштво новинара Војводине,

Прва награда за фотографију Сремскокарловачког ликовног салона 2015,

Трећа награда Сремскокарловачког ликовног салона 2014,

Повеља Димитрије Фрушић – 2012, УНС,

Добитник годишње – прве награде за цртеж „ Између јаве и сна” Арс академије 2005.

Самосталне изложбе:

Изложба „Будимо људи”, Музеј Семберије 2016,

Изложба „Будимо људи”, Културни центар Новог Сада 2015,

Музеј Семберије 2016. Изложба „Како остати човек”, галерија Ла Виста 2014,

Изложбе „Трагом немањићких манастира”, Музеј Семберије 2013, Културни центар Града Новог Сада 2014, КЦ Сремски Карловци 2014,

Изложба фотографија „Хиландар”, галерија КИЦ Младост у Футогу, 2012,

Изложба фотографија „Хиландар”, галерија „PAYA AND HORSE” – Лондон 2011. године,

Изложба фотографија „Повратак природи”, Музеј савремене уметности Нови Сад 2010, организатор ПМФ из Новог Сада,

Изложба цртежа „Црна ријека”, галерија Арс академија, Нови Сад, 2006,

Изложба цртежа, ДКВ галерија, Нови Сад, 2006, организатор Арс академија.

Учесник је бројних колективних изложби и сликарских колонија.

Разговарао: В. Раонић;

Фото архива: Арс академија;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *