НОВЕ ПРАКСЕ АРХИТЕКТУРЕ У ОКВИРУ КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ

Након четвородневног отварања у Креативном дистрикту, четврти Калеидоскоп културе у Новом Саду, током прве недеље фокус ставља на архитектуру кроз изложбе, трибине, радионице и друге садржаје, све до 10. септембра.

Видео недеља архитектуре: 

Калеидоскоп културе, као целогодишњи пројекат, поред спајања домаће и европске уметничке сцене, приказујући тако културу заједништва, темељи се и на идеји реализације програма широм града, на култним локацијама, али и новим и обновљеним просторима, због чега је архитектура једна од кључних уметности.

На простору Креативног дистрикта, у Културној станици Лиман, која је и сама представљена као добар пример савремене архитектуре у Војводини на бијеналу у Љубљани, представиће се око 100 жена архитектица у оквиру изложбе „Вишеслојност“ која траје до четвртка, 9. септембра, у организацији Женског архитектонског друштва (ЖАД) и Архитектона. Главни програм изложбе посвећен је остварењима чланица у архитектури, дизајну ентеријера, урбанизму, заштити и комуникацији, док тематски програм изложбе илуструје вишеслојност деловања жена архитеката у другим креативним дисциплинама – графички дизајн, илустрација, дизајн текстила, индустријски дизајн, модни дизајн, костим, сценографија, шминка, гастрономија, ИТ, менаџмент у култури, и многе друге. Поред изложбе, биће организоване и две трибине, 7. и 8. септембра на тему „Вишеслојност – архитектура сцене (искуства фестивала)“ и „Вишеслојност – архитектура и изложбе“.

 

Нова места на Калеидоскопу културе – јединствена слика различитости Новог Сада

Већ четири године уназад Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ у оквиру пројекта „Нова места“ велике напоре улаже у реконструкцију уређења малих јавних комшијских простора у сарадњи са локалним заједницама и стручњацима из Друштва архитеката Новог Сада, са циљем да се баш током Калеидоскопа културе културни садржаји додатно прошире у све делове града. Баш зато је током јула отворено 10 нових места, а крајем августа, након завршеног конкурса, одређене су две нове локације за реализацију пројекта стручних лица: видиковац изнад тунела у наставку Моста слободе и површина на Булевару патријарха Павла, које је од бројних пристиглих пријава одабрао стручни жири.  Управо на пет нових места, од укупно 36 колико их постоји у Новом Саду и његовој околини, биће реализоване радионице „Станице од/до земље” архитектице Драгане Којичић, надалеко познате по њеним достигнућима у земљаној архитектури, која је организовала и Прву балканску конференцију о земљаној архитектури и тако у Тител довела чувене светске предаваче из 11 земаља и госте из 32 земље. Баш у оквиру радионица „Станице од/до земље” култура стиже до најразличитијих делова Новог Сада и његове околине, па ће оне бити реализоване 6. и 7. септембра на новим местима у Ковиљу, Степановићеву, Лединцима, на Детелинари и Новом насељу.

Српска Атина у плесним корацима

Недеља архитектуре доноси и премијеру краткометражног филма „Нови Сад кроз плес“ 8. септембра у Културној станици Лиман, новосадске кореографкиње Александре Чавић. Тај пројекат, који је један од 30 одабраних пројеката локалних уметника на конкурсу за овогодишњи Калеидоскоп културе, промовише културну баштину Новог Сада и савремени плес, приказујући бројне локације у граду на потпуно нови начин – кроз плесни покрет.

Програм, сатнице и локације у оквиру недеље архитектуре можете пронаћи на званичном сајту Калеидоскопа културе.

Након недеље архитектуре, од 11. до 17. септембра биће реализована недеља извођачке уметности коју ће отворити традиционални Корзо. Трећа недеља резервисана је за књижевности од 18. до 23. септембра, док недеља визуелне уметности траје од 24. до 30. септембра, да би последњу недељу обележила примењена уметност од 1. до 8. октобра.

Све информације о учесницима, програму, сатници и локацијама можете пронаћи на званичном сајту Калеидоскопа културе.

Извор: novisad2022.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *