МУЗИКА ЈОХАНА СЕБАСТИЈАНА БАХА НА ИСТОРИЈСКИМ ИНСТРУМЕНТИМА, ПОНЕДЕЉАК, 29. ЈАНУАРА У СИНАГОГИ

Учествују:
Ансамбл „NEW TRINITY BAROQUE“
Солисти:
Катарина Ђорђевић, барокна виолина (Велика Британија / Србија)
Каролина Бетер, траверзо флаута (Немачка / Србија)
Душан Тороман, чембало и оргуље (Италија / Србија)

Предраг Госта, чембало, оргуље и уметничко вођство (САД / Србија)

Концерт почиње у 20,00 часова.

Улазнице за овај програм могу се купити у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2 / ИИ, тел. 021 / 452-344) радним данима од 8 до 14х, као и два сата прије почетка концерта на мјесту одржавања.
Цена карте: 500,00 динара

Програм:
Јохан Себастиан Бах (1685-1750):
Пети Бранденбуршки концерт у Д-дуру, БВВ 1050
Концерт за чембало у А-дуру, БВВ 1055
Концерт за виолину у а-молу, БВВ 1041
Оркестарска свита бр. 2 у х-молу, БВВ 1067

***
New Trinity Baroque је познат као један од најзначајнијих ансамбала за рану музику у свету. Основан је 1998. године у Лондону од стране Предрага Гостеа, а базиран је у Атланти (САД). Од недавно своје активности шири и у Србији, а у овом ансамблу често наступају и многи наши уметници. Репертоар састава обухвата музику од камерне до оркестарске, од кантата до опера. Концерти ансамбла New Trinity Baroque су веома посећени и цењени, како међу музичким зналцима, тако и самим љубитељима музике реномираних, барокних и класичарских епоха. Ансамбл је остварио чак девет компактних дискова висококвалитетних продукција. Поред концерата, често одржавају различите едукативне активности и учествују на многим фестивалима у Србији и широм свијета.
Чланови ансамбла „New Trinity Baroque“: Катарина Ђорђевић – барокна виолина, Душица Блаженовић – барокна виолина, Ивана Завишић – барокна виолина, Ана Торбица – барокна виола (Бугарска / Србија), André Laurent O’Neil – барокно виолончело (САД) Деспотовић – виолоник, Дарко Карајић – теорба

Предраг Госта је своје уметничко дело базирао најприје на извођење и изучавање музике из 17. и 18. века, свирајући на оригиналним инструментима или репликама музичких инструмената из тог периода, као и на сарадњу са музичарима који се баве извођењем ових периода. Госта је у последњих 17 година током свог боравка у САД забележиo значајан успјех, прије свега са својим ансамблом Њу тринити барок (New Trinity Baroque), али и са запаженим уметницима у тој области – Evelin Tab, Florijan Dojter, Endrju Lorens-King и другима. Маестро Госта у протекле три године све више је присутан на нашој музичкој сцени, гдје је покренуо иницијативу Барокне академије заједно са познатим барокним уметником и контра-алтом, Маријаном Мијановић, а од 2014. је и уметнички директор Нове београдске опере. Такође води и Нови симфонијски оркестар „Маkris“, који је основан 2015. године и веома је препознат као нови оркестар на домаћој уметничкој сцени. Госта је наступала на значајним фестивалима ране музике у САД, Европи и Русији, а дириговао оркестрима као што су Лондонски симфонијски оркестар и Оркестар државне капеле „Glinka“. У Београду је уметнички директор Фестивала ране музике и предсједник Студијa за рану музику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *