МУЗЕЈИ ЗА 10 У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Ове године се по девети пут организује манифестација Музеји за 10. Тема Манифестације и Међународног дана музеја за 2023. годину је Музеји, одрживост и благостање. Музеји су кључни фактори који доприносе добробити и одрживом развоју наших заједница. Као институције од поверења и важни чиниоци у нашем заједничком друштвеном ткиву, оне су на јединственој позицији да подстакну позитивне промене. Постоји много начина на које музеји могу допринети постизању циљева одрживог развоја од подршке климатским акцијама и неговања инклузивности, до суочавања са социјалном изолацијом и побољшања менталног здравља.

Галерија Матице српске приређује богат и квалитетан програм током трајања манифестације, као и 18. маја када се обележава Међународни дан музеја.

Понедељак, 15. мај у 19.00 сати: Камена башта – кустоско вођење кроз Парк скулптура

Од 2017. године до данас на Тргу галерија почео је да се развија тзв. Парк скулптура. У оквиру овог пројекта изливено је пет скулптура Галерије Матице српске, као и по једна из Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића. Постављене испред зграде Галерије, као и у парку на Тргу галерија, скулптуре симболишу почетак новог уметничког простора који ће се током наредних година ширити и развијати, све у циљу истицања Трга галерија као значајне културне и уметничке тачке Града. О постављеним скулптурама као и идеји Парка посетиоци ће имати прилике да чују више на кустоском вођењу мр Данила Вуксановића, помоћника управника и вишег конзерватора, под називом Камена башта.

Уторак, 16. мај у 19.200 сати: Ауторско вођење кроз изложбу Слике великих формата – сведочанство епоха

На ауторском вођењу др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице ГМС, кроз изложбу Слике великих формата – сведочанство епоха посетиоци ће имати прилику да се упознају са најмонументалнијим делима из колекције Галерије Матице српске. Кроз причу о сликама из 19. и 20. века, сазнаће више због чега су се уметници и/или поручиоци одлучивали за велике формате и које су биле теме намењене монументалном платну. Такође, кроз причу о појединим делима биће указано и на различите историјске и друштвено-политичке прилике у којима се током тог дугог периода налазило српско друштво.

Среда, 17. мај у 19.00 сати: Предавање Надежда Петровић – хероина српског модерног сликарства

Поводом обележавања 150 година од рођења Надежде Петровић биће одржано предавање стручњака из Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у Чачку. Четврти дан манифестације Музеји за 10 биће посвећен једној од најзначајнијих уметница модерног сликарства. Посетиоци ће имати прилику да чују више о широком опусу Надежде Петровић, од њених раних, преко зрелих до позних година стваралаштва, испраћеним ратним околностима и друштвеним ангажманом. Предавање држи Драгана Божовић, музејска саветница Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у Чачку.

Четвртак, 18. мај од 10.00 до 22.00 сата: Међународни дан музеја

Поводом Међународног дана музеја, у Галерији Матице српске одржаће се богат и квалитетан програм.

  • 10.00 сати: дечја радионица Линије и боје у служби историје у сарадњи са новосадским вртићем

На радионици Линије и боје у служби историје деца ће открити различите начине приказивања историјских догађаја. Посматрајући и упоређујући три велике слике – Свети Ладислав Ференца Ајзенхута, У свитање 1946–1947. Ђурђа Теодоровића и Косовски бој Петра Лубарде, деца ће упознати три уметника са различитих поднебља који су стварали у различитим условима и периодима и приказали три различита историјска догађаја на три начина. Кроз радионичарске активности и разговор са музејским едукатором, деца ће сазнати зашто се значајни историјски догађаји често приказују на великим платнима и како их све уметници могу интерпретирати. У креативном делу радионице, деца ће на свој начин приказати важан догађај из свог живота.

  • 12.00 сати: Кустоско вођење Милице Милошевић, музејске едукаторке, кроз изложбу Слике великих формата – сведочанство епоха
  • 17.00 сати: Oтворени конзерваторски атеље

Галерија Матице српске представља своје конзерваторско-рестаураторске активности у форми Отвореног атељеа – програма намењених општој и стручној публици кроз које се приказују токови и домети рада на пројектима заштите културног наслеђа или представљају занимљивости из области конзервације и рестаурације уметничких дела. Поводом Међународног дана музеја посетиоци ће имати могућност да завире у конзерваторски атеље и упознају се са процесом конзервације и рестаурације.

  • 19.00 сати: Пројекција филма о Урошу Предићу

Филм Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности, у режији Блажа Поповића, омаж је и сведочанство о животу и раду Уроша Предића. У филму се тематизују најзначајнија обележја Предићевог сведочанства. Од боравка у родном Орловату, до студија у Бечу на Бечкој ликовној академији, где је и филм делом сниман, до његовог зрелог периода док је боравио у Београду. Пројекцијом филма публика ће имати прилику да добије преглед Предићевог дугогодишњег уметничког полета.

Петак, 19. мај у 19.00 сати: Промоција књиге Портрет српског интелектуалца у доба просветитељства

У оквиру едиције Уметност и историја издата је студија проф. др Владимира Симића Портрет српског интелектуалца у доба просветитељства. Аутор преиспитује улогу интелектуалца и интелектуалних елита у креирању јавних мишљења и дискурса, те нас враћа у историју анализирајући основне појмове везане за просветитељство и интелектуалца. У књизи се изучава типологија и иконографија портрета интелектуалца у 18. веку као и однос портрета и друштва. Представљајући слику и прилику српског интелектуалца, ова студија доноси национални поглед на пантеон значајних личности тог периода.

Субота, 20. мај у 19.00 сати: Уметност кроз забаву – дан друштвених игара и нових технологија

У Галерији Матице српске ће се први пут одржати Дан друштвених игара и нових технологија намењен превасходно младима, с идејом да се уметничка колекција Галерије прикаже на интерактивнији начин. Ослањајући се на нове музеолошке праксе и педагошке приступе, едукатори Галерије ће у сарадњи са центром за друштвене игре Mipl пружити прилику свим заинтересованима да се опробају у различитим друштвеним играма које се баве темом музеја и уметности. Такође, истог дана имаће могућност да кроз примену савремене технологије уз Хололенс 2 наочаре обиђу сталну поставку и доживе уметност кроз другачију визуру.

Радно време Галерије Матице српске током трајања Манифестације биће од понедељка до петка од 10.00 до 22.00 сата, а улаз ће бити бесплатан за појединачне и неорганизоване групне посете.

Извор: Галерија Матице српске 

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *