МРЕЖА КУЛТУРНИХ СТАНИЦА: НОВИ САД ДАЈЕ ПРИМЕР ДРУГИМ ГРАДОВИМА

Мрежа културних станица је јединствени модел културе у овом делу Европе настао као резултат пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ и данас је представљен испред будуће Културне станице ОПЕНС, у некадашњем комплексу „Петар Драпшин“, а будућем дистрикту за уметност, културу и стваралаштво.

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић истиче да су мреже културних станица осмишљене, али и остварене и препознате као иновативан и аутентичан културни модел, који би требало применити и у другим градовима широм Србије.

„Дубоко верујем да су култура, уметност и стваралаштво од есенцијалне важности за економију, снагу и напредак једне државе и стабилног друштва. Захваљујући оваквом моделу, на један ефикасан и буџетски рационалан начин, подршку, оснажење, бољу видљивост и контакт са публиком добијају управо самостални уметници и делатници у култури, ванинституционална сцена, али и установе културе. Управо због тога, оваквим моделом културних станица, Нови Сад поставља нове стандарде на културној сцени Србије“истакла је председница Владе и додала да је ово идеална прилика да баш у будућем центру уметности, културе и стваралаштва, најави и легат пројекта Европске престонице културе – Национална престоница стваралаштва.

„Управо по угледу на Европску престоницу културе и све што је урађено у Новом Саду овај легат пројекат подразумева да ћемо сваке године у Србији имати један град који ће бити домаћа престоница стваралаштва, са највећим акцентом на младе и перспективне уметнике и креативце“, рекла је Брнабић.

Готово 2000 догађаја, више од 100.000 посетилаца, око 2500 уметника, сарадња са 631 организацијом су остварени у протекле две године колико постоје културне станице у Новом Саду, а мрежа ће бити проширена са још пет нових културних станица широм града. Поред културних станица Еђшег и Свилара, као и покретне Културне станице Караван, међу новим културним станицама су Барка на Клиси, Културна станица Буковац, Културна станица ОПЕНС, Културна станица Млин у старом језгру града и Културна станица Руменка.

Мрежа културних станица је још један показатељ да Нови Сад и пре него што ће званично постати престоница културе, бележи значајне резултате. За веома кратко време култура је стигла до најудаљенијих делова града, што се види управо кроз културне станице у Буковцу, Руменки, на Клиси. На тај начин, кроз децентрализацију културе, сваки наш суграђанин је укључен у креирање нове културне слике града што је од изузетног значаја за будућу Европску престоницу културе“, рекао је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Управо су културне станице нови мостови културе који повезују и укључују грађане, уметнике, организације и установе културе стварајући, кроз нове навике, нову публику и нову слику културе града.

„Кроз ову мрежу културних станица, односно кроз нове просторе, стварамо нове процесе, којима јачамо људе, односно ванинституционалну сцену, уметнике, установе културе, али и публику. Управо тиме подижемо продукцијске и програмске капацитете културне сцене града. Из тога произилази и конкурс који ће бити отворен крајем јуна, који је заправо само наставак подршке уметницима. Након успешне акције поделе поклона захвалности уметницима у пензији, нови конкурс биће намењен младим, активним уметницимаи то након тешког периода кроз који су прошли, а чије се последице и даље осећају. Све ово је само још један показатељ да је култура у Новом Саду заиста начин живота и да ће она то и остати и након године титуле, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“,Немања Миленковић.

„Симфонију културних станица” симболично су, кроз видео-перформанс, представили и новосадски музичари који су, распоређени на свих осам локација културних станица, извели Оду радости, обележавајући на тај начин и 250 година од рођења славног композитора Лудвига ван Бетовена.

Извор: Нови Сад 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *