МОНОДРАМА „ОВО НИЈЕ ДРЖАВНИ ПОСАО“ 27. МАЈА У СНП-У

Kако изгледа живот глумца ван сцене? Kоје борбе води и чему се нада? Kако функционише позоришни свет? Управо на ова питања, одговор даје глумица Даница Грубачки чија ће монодрама „Ово није државни посао“ бити поново изведена 27. маја, на Kамерној сцени Српског народног поозоришта и то у два термина: од 18.30 и 20.30.

Ова представа је настала као мастер рад Данице Грубачки која је истовремено и ауторка монодраме. На комичан начин говори о позоришту, али и о припадању, о вери, као и о смислу бављења како овим, тако и било којим другим послом.

Даница Грубачки каже да ова представа може бити занимљива свакоме, а нарочито љубитељима позоришта.
„Ова монодрама говори о свему ономе што наш посао (у јавној установи и ван ње) нуди и изискује, шта су све појаве и нуспојаве нашег посла, како изгледа живот иза кулиса, који је задатак глумца, зашто се редитељ хвата за главу, шта је предмет спора између реквизитера и декоратера. Kоје су муке глумаца који раде, а које су тек глумаца који не раде, како изгледају наше аудиције и какве понуде добијамо? На сцени играм више од 25 различитих ликова, и, наравно, себе, у исповести са истинитим или фиктивним деловима биографије”, истакла је Грубачка.

Осим ауторског дела, текст се ослања и на мотиве из текста „Kако настаје казалишни комад“ Kарела Чапека, драме „Kаролина Нојбер“ Небојше Ромчевића, Шекспировог „Сонета 66“, као и песме „Деца епохе“ Виславе Шимборске.

Уз помоћ фиктивнх карактера, као и ситуација, глумица Даница Грубачки на аутоирончан начин кроз своја позоришна искуства описује позоришни свет „иза кулиса“, наглашавајући да бити глумац не значи бити извођач глумачких радова већ да, осим заната, позоришни живот изискује многа одрицања и вечита самоиспитивања.

Представа је премијеру имала 14. октобра 2019, а публика ће 27. маја моћи да је погледа на Kамерној сцени од 18.30, као и 20.30 сати.

Извор: Српско народно позориште

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *