МИРОВИЋ: УРЕЂЕЊЕМ АЛМАШКОГ КРАЈА СТВАРАМО УСЛОВЕ ЗА РАЗВОЈ НОВОГ САДА У СВИМ СЕГМЕНТИМА

„Покрајинска влада и Град Нови Сад удружили су се и изабрали најбоље људе које имамо да припреме пројекат којим ће Нови Сад повратити своју душу”, изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић приликом представљања Пројекта урбанистичко-архитектонског уређења просторне културно-историјске целине – Алмашког краја, и истакао да су обезбеђене две милијарде и триста милиона динара за радове који ће се изводити у наредних шест година према заједничком плану.

Прва фаза радова обухватиће следеће улице: Златне греде, Скерлићеву, трг на сустицању Златне греде и Скерлићеве, Милована Видаковића, део Улице Ђорђа Јовановића од Косовске до Саве Вуковића, део Улице Саве Вуковића од Ђорђа Јовановића до Лађарске. Радови обухватају комплетну замену инфраструктуре и коловозне конструкције, уређење партерних површина, саобраћаја и саобраћајне сигнализације, јавног осветљења, хортикултурног уређења, урбаног мобилијара и опремања, туристичку сигнализацију и визуелни идентитет.

Овај пројекат, према Мировићевим речима, изводиће се уз пун надзор пројектаната и Завода за заштиту споменика културе, као и учешће Удружења „Алмашани“.

„То ће омогућити, кроз једну симболичну и практичну везу са прошлошћу, пре свега нашег српског народа у Новом Саду и Војводини, реконструкцију краја који ће имати бољу будућност за културне садржаје, за туризам, за представљање Новог Сада, за проналажење нове новосадске матрице у развојном смислу“, навео је председник Мировић.

Према председниковим речима, ово је огроман посао, који подразумева свеобухватну реконструкцију и ревитализацију уз нове примерене садржаје и овај део града добиће нову вредност у сваком смислу те речи.

„Враћамо се нашим дубоким духовним коренима, стварамо услове за развој Новог Сада у свим сегментима – посебно у туризму и култури. Идемо у сусрет једном времену када ћемо моћи да кажемо да смо били генерација људи која је Нови Сад поново поставила на изворне темеље које је имао и које данас обнавља“, изјавио је председник Мировић, и додао да је у плану и припрема пројектне документације за неке друге делове града који не припадају Алмашком крају, али су у старој заштићеној средини града.

Градоначелник Милан Ђурић изјавио је да је овај пројекат на понос не само Новог Сада него и читаве Србије и ново место за обилазак и промоцију града.

Ђурић је нагласио да је ово захтеван посао, који се ради уз договор и сарадњу институција, са Епархијом бачком и Матицом српском, јер се њихова два важна објекта налазе у Алмашком крају, али и са Удружењем „Алмашани“.

„Град и Покрајина ће обезбедити средства за реализацију овог капиталног пројекта за Нови Сад, а струка ће урадити свој посао“, рекао је градоначелник.

У оквиру пројекта урбанистичко-архитектонског уређења Алмашког краја биће реконструисане следеће улице: Алмашка, Александра Тишме, Барањска, Даничићева, Ђорђа Јовановића, Ђорђа Рајковића, Хаџић Стевића, Коче Коларова, Косте Хаџи Млађег, Лађарска, Лончарска,  Марка Нешића, Матице српске, Милана Ракића, Милоша Обилића, Милована Видаковића, Николе Пашића, Пећка, Петра Кочића, Саве Вуковића, Скерлићева, Стеријина, Светосавска, Текелијина, Темеринска, Трг Марије Трандафил, Земљане ћуприје и Златне греде.

Извор: Биро за односе са јавношћу Покрајинске владе

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *