МИРОВИЋ ПРИМИО НОВОИЗАБРАНОГ ПРЕДСЕДНИКА НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА РУСИНСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ ЈОАКИМА РАЦА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас новоизабраног председника Националног савета русинске националне мањине Јоакима Раца и директора Завода за културу војвођанских Русина Сашу Сабадоша.

На састанку одржаном у Покрајинској влади разговарало се о програмским питањима и подршци раду Националног савета русинске националне мањине и Завода за културу војвођанских Русина.

„Заједништво је снага коју има Војводина и важно нам је да то негујемо. Желимо да сачувамо и унапредимо заједништво, по коме је Војводина позната у свету и да Савет русинске националне мањине, уз подршку Покрајинске владе, настави са пројектима унапређења положаја Русина у Србији“, изјавио је Мировић.

„Покрајинска влада конкретним примерима помаже очување језика, писма, традиције и културног наслеђа не само Русина већ свих националних мањина које живе у Војводини“, навео је Мировић.

Рац и Сабадош захвалили су Мировићу на издвојеним средствима за реконструкцију и адаптацију Културног центра Русина у Новом Саду, и истакли да без подршке Покрајинске владе не би могли да се реализују пројекти у вези са очувањем идентитета и унапређењем положаја националних мањина.

Нови Културни центар Русина у Новом Саду, чију је реконструкцију и опремање финансирала Покрајинска влада, биће отворен до краја априла.

Низом манифестација и програма биће обележен празник русинске националне мањине у знак сећања на 17. јануар 1751. године, када је почело досељавање Русина у наше крајеве.

Извор: Биро за односе са јавношћу Покрајинске владе 

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *