МИГРАЦИЈЕ У УМЕТНОСТИ – УМЕТНОСТ МИГРАЦИЈА

Пратећи програм изложбе

МИГРАЦИЈЕ У УМЕТНОСТИ – УМЕТНОСТ МИГРАЦИЈА

С обзиром да циљ изложбе Миграције у уметности – уметност миграција није да понуди одређене ставове поводом феномена миграција, већ да креира простор за друштвени дијалог, у оквиру пратећег програма изложбе биће реализована различита предавања и дискусије, ауторска и стручна вођења кроз изложбу, а сваког другог уторка публику очекује ГМС биоскоп.

Пројекција филма Човек који је продао своју кожу

Уторак, 12 април у 19.00 сати

У филму у коме једну од главних улога игра Моника Белучи, прича прати младог, емотивног и повремено импулсивног Сиријца, Сама, који је напустио своју земљу и отишао у Либан бежећи од рата. Да би могао да отпутује у Европу и започне живот са девојком коју неизмерно воли, прихвата да буде модел младом и блазираном савременом уметнику коме дозвољава да му истетовира цела леђа. Претворивши своје тело у престижни уметнички комад, Сам ће схватити да га је његова одлука одвела до свега осим слободе. Како каже млада редитељка, Тунижанка Бен Ханиа, овај филм је сусрет два света који се прожимају, а управљани су потпуно различитим кодовима. Са једне стране имамо свет елите у ком је слобода кључни појам, а на другој страни свет преживљавања који зависи од тренутних догађаја и без много слободе избора.

Режија: Каутер Бен Ханиа; жанр: драма; трајање: 104 минута; производња: Тунис, Француска, Белгија, Немачка, Шведска, Турска

Дискусија

(По)гледи ка миграцијама

Петак, 15. април у 19.00 сати

Изложба Миграције у уметности – уметност миграција креирала је простор за разговор о феномену миграција у контексту не само визуелне уметности, већ и других хуманистичких дисциплина. Кроз дискусију проф. др Владимира Гвоздена и проф. др Алексеја Кишјухаса са Филозофског факултета у Новом Саду, публика ће имати прилику да сагледа миграције кроз призму књижевности, социологије и културе у ширем смислу.

Разговор ће модерирати др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.

ИЗВОР: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *