МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ, 16. И 17. МАРТ

Предавање Париз 1937. године у виђењу Станислава Винавера

16. март 2018. године у 18.00 сати

У петак, 16. марта 2018. године у 18.00 сати у оквиру месеца франкофоније у Галерији Матице српске и програма Традиција и савремено стваралаштво ‒ Везе између српске и француске културе и уметности, биће одржано предавање Париз 1937. године у виђењу Станислава Винавера др Владимира Гвоздена, професора на Филозофском факултету у Новом Саду.

Српски интелектуалац Станислав Винавер (1891‒1955) је био повлашћени познавалац Париза у првој половини XX столећа: у граду је боравио дуго, често, образовао се на изворима мисли свога времена. Могло би се тврдити како Париз није само град који он посећује и посматра споља, већ и да је мит о овом граду оно што га дубински, изнутра одређује у интелектуалном, моралном и политичком смислу. Предавање се бави културно-историјском контекстуализацијом Винаверових текстова о Паризу из 1937. године, посвећеним француској науци, конгресу ПЕН клуба и Великој изложби, чиме су обухваћене кључне теме науке, уметности и политике. Показује се да је слика доба, упркос томе што носи обрисе фантазмагорије, везана за страх узрокован успоном фашизма, трком међу народима и културном кризом. У интерпретацији ових текстова мора се одбацити јединство субјективности и говорити о смрти аутора као функције умности која контролише све исказе приписане човеку: неусклађеност, па и растрзаност Винаверове субјективности требало би посматрати као део „хаоса“, лутања и нестабилности европског интелектуалца тридесетих година XX столећа.

Креативнa радионицa за децу Некада давно…

17. март 2018. године, од 11.00 до 12.30 сати

У суботу, 17. марта 2018. године од 11.00 до 12.30 сати биће одржана креативна радионица за децу Некада давно… у оквиру Месеца франкофоније у Галерији Матице српске. Радионица је посвећена уживању у бајковитим причама које нам доноси књига Мали принц француског писца Антоана де Сент Егзиперија. Професори француског језика ће нам дочарати епизоде Малог принца на српском и француском језику, а малишани ће с пажњом слушати и замишљати његове пустоловине. У креативном делу радионице деца ће користећи четкице и боје сликати најинтересантније тренутке из књиге и покушати да их обогате детаљима из своје маште.

Радионице суботом су отворене за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година. Цена улазнице је 150.00 динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *