МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ – ИНСПИРИСАНИ ФРАНЦУСКОМ

МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ

Инспирисани Француском

  1. 26. и 27. март 2021.

Галерија Матице српске (Трг галерија 1)

Разноврстан програм у оквиру Месеца франкофоније,  којим желимо да укажемо на вишедеценијске нераскидиве везе француске и српске културе и уметности, биће реализован и током викенда у простору Галерије Матице српске, као  на онлајн платформама како би шира јавност била у прилици да чује последње предавање и креативну радионицу за децу у оквиру манифестације.

Предавање Париз Саве Шумановића

петак, 26. март у 19.00 сати

Париз као престоница уметности и културе је у периоду након Првог светског рата привлачио и окупљао бројне српске уметнике. У овом граду, који је нудио један другачији доживљај живота и уметности, се први пут нашао и Сава Шумановић 1921. године. Шумановић је насликао низ слика инспирисаних француском престоницом од урбаних мотива, до препознатљивих симбола града. Предавањем Станиславе Јовановић Миндић биће представљено како су протекли његови боравци у Паризу, с каквим се изазовима суочавао, која места је обилазио?  Кроз примере слика из галеријске колекције биће указано на Шумановићеве сусрете с „градом светлости“ и на његов однос према француској култури и уметности. Молимо посетиоце да се за предавање пријаве путем линка https://forms.gle/BBERxqj8SawYK9Xr8, јер је у складу са епидемиолошким мерама број посетилаца на предавању ограничен на 15.. Предавање ће накнадно бити постављено и на YouTube каналу ГМС како би шира јавност имала прилику да чује причу о Паризу Саве Шумановића.

Креативна радионица за децу Весела уметничка дружина

субота, 27. март у 11.00 сати на Youtube каналу ГМС

Снимљена онлајн кретивна радионица на фејсбук страници и јутјуб каналу омогућиће малишанима да испуне уметничким причама о Француској и Паризу. Одлазак у Париз био је сан многих уметника, а један од њих који је свој сан остварио био је сликар Богдан Шупут. Поред учења у Паризу, посета музејима и галеријама, посматрајући слике деца ће откривати како су уметници проводили своје слободно време, са ким су се дружили и шта су тада највише волели да раде. Откриће зашто је Богдан Шупут одлучио да наслика призор вечерње забаве уз музику џез оркестра у једном од париских кафеа, као и новоизграђену зграду опере која је убрзо постала један од препознатљивих симбола града.

Прошлонедељно затварање за посетиоце искористили смо као прилику за адаптацију дела ентеријера Галерије Матице српске, а како радови не би реметили уживање у уметничким делима и простору Галерије, још недељу дана (до 29. марта) бићемо затворени за публику.

ИЗВОР: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *