МЕЂУНАРОДНИ ДАН МУЗЕЈА И ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА

Субота, 18. мај од 10.00 до 24.00 сата

Ове године у суботу, 18. маја прослављају се два највећа „музејска празника“ – Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја.

Међународни дан музеја установила је организација ICOM (International Council of Museum) с идејом да као глобална платформа служи за промоцију улоге музеја. Овогодишња тема Музеји за образовање и истраживање, наглашава управо значај музеја као динамичних образовних институција које подстичу учење, откривање и културно разумевање.

На овим основама у Галерији Матице српске припремили смо богат и разноврстан програм, а врата нашег музеја отворена су бесплатно од 10.00 до 24.00 сата.

Детаљније о програму

11.00 сати: Креативна радионица за децу Ноћ у музеју

Током радионице, деца ће имати прилику да доживе праву ноћ у музеју, тако што ће заједно са музејским едукаторима прошетати мрачим простором Галерије и уз помоћ батеријских лампи тражити слике. На овај начин, истражиће слике настале у оквиру посебног уметничког правца – интимизма и открити на који начин и зашто су сликари и сликарке, попут Марка Челебоновића и Љубице Цуце Сокић, волели да приказују личне просторе људи. Музејски едукатори ће са децом разговарати о интимном простору, слободном времену и појму досаде. У креативном делу, деца ће нацртати своје замрачене собе, а затим их, уз помоћ магије боја, осветлети.

Линк за пријаву: https://forms.gle/5pjwRyxd2mVniMVW7

13.00 сати: Промоција књиге Двадесет година одрастања уз уметност

Галерија Матице српске је почетком 21. века своју основну делатност чувања и презентовања уметничке колекције проширила у виду развоја најразличитијих програма усмерених ка посетиоцима. Свесни едукативних могућности музеја започели смо рад са најмлађом публиком, да бисмо из године у годину програме обогаћивали, усложњавали и проширивали узраст деце с којима радимо. Данас Галерија Матице српске има развијене програме за децу и младе од 0 до 25 година. Књига коју промовишемо управо представља резултат и искуства музејских стручњака управо у овој области. У разговору са управницом Галерије Матице српске Тијаном Палковљевић Бугарски и ауторком књиге Јеленом Огњановић учествоваће сарадници и стручњаци из области педагогије – др Јована Милутиновић и Ксенија Милић, као и сами учесници програма Елена Калем и Далибор Шандор, који ће више рећи на који начин су они „одрастали уз уметност у Галерији“.

16.00 сати: Драмска радионица за тинејџере са Центром за позоришна истраживања

Стручни тим Центра за позоришна истраживања из Новог Сада водиће драмско-педагошку радионицу посвећену изложби Инспирисани Француском. Радионица по методологији Драма у Галеријама намењена је младим људима узраста од 11 до 14 година. Радионица ће као полазиште рада имати неке од уметничких слика Саве Шумановића, Милана Коњовића, Богдана Шупута и других српских уметника чија дела су представљена на изложби. Радионица је отвореног типа али је потребно да учесници дођу на време.

17.00 сати: Породична авантура и креативна радионица у Парку скулптура На таласима уметности

За породице са децом и тинејџерима, као и све заинтересоване посетиоце узраста од 6 до 106 година, припремили смо посебан писани водич На таласима уметности кроз актуелну изложбу. Водич је испуњен задацима и питањима која на забаван и интерактиван начин откривају кратке приче о уметничким делима представљеним на изложби Инспирисани Француском. Уколико вам се допада како звучи ова авантура, позивамо вас да, уз помоћ водича, зађете у дела српских сликара и кроз њих доживите уметнички боравак у центру уметности 20. века. Од атељеа до кафане, прођете поред сваке станице инспирације и покушате да ослушнете слике. Након ове авантуре, у Парку скулптура ће бити доступне разноврсне активности за децу – цртање, бојанка са мотивима из Париза, дрвене и лего коцке.

18.00 сати: Отворени конзерваторски атеље

Посетиоци Ноћи музеја имаће прилику да завире у недоступне делове Галерије Матице српске – конзерваторске атељее. Уз разговор са конзерваторима Луком Кулићем и Иваном Добромиров сазнаћете како се рестаурирају и конзервирају уметничка дела различитих материјала – од слика на платну до рамова и скулптура. Посебан акценат биће на уметничким делима која се тренутно припремају за излагање у новој сталној поставци.

19.00 сати: Завирите у свечане салоне ГМС

Да ли сте се некад запитали шта се налази у свечаним салонима Галерије Матице српске? Они носе имена по Теодору Павловићу, секретару Матице српске (1837–1854) и мр Лепосави Шелмић, управници Галерије Матице српске (1988–2002), а често нису отворени за јавност. У њима су обједињени историјат Галерије путем излагања портрета бивших управника, грађанско портретно сликарство 19. века и копије према старим мајсторима европског сликарства, а употпуњени су стилским намештајем. Која је улога салона, идеја простора, концепт, која дела су изложена – сазнајте од кустоскиње Станиславе Јовановић Миндић, уживајући у несвакидашњем простору.

20.00 сати: Француски мехурићи у музејској ноћи. Прича о шампањцу

Изложба Инспирисани Француском показује нам на који начин су српски уметницидоживелиФранцуску. Као незаобилазан део тзв. joie de vivre-а или „радости живота“ јесте било и остало вино, а посебно шампањац, у којем уживају и дан данас сви посетиоци ове земље. Како је шампањац настао, како се испија и какав је утицај имао овај пенушави напитак са мехурићима на читаву Европу и шире, сазнаћете од културолошкиње Марије Шибанове.

21.00 сат: Ауторско вођење кроз изложбу Инспирисани Француском

Париз је у 20. веку постао светски уметнички центар, а захваљујући томе, многи српски сликари су имали жељу да се образују и бораве у главном граду Француске. О инспирацијама, утицајима, узорима и пријатељству са Француском говоре управо дела на изложби Инспирисани Француском. Шта је Париз значио српским уметницима, на који начин је утицао на њих и како су настајала многа дела српске уметности на почетку 20. века су нека од питања на која ће посетиоцима дати одговор ауторка изложбе Ивана Растовић.

22.00 сата: Бијонсе у Лувру. Уметност, моћ и идентитет

Када су поп звезда Бијонсе и њен супруг Џеј Зи снимили музички спот за песму у најпрестижнијем француском и светском музеју у свету – Лувру, утисак јавности био је веома подељен. После неколико година и даље овај потез самог музеја али и познатих звезда остаје многима нејасан. Кроз причу Николе Ивановића и Горана Вујкова, посетиоци ће имати прилику да открију уметничке детаље овог спота, као и потенцијалне поруке које сама музика и слике носе.

Извор: Галерија Матице српске 

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *