МАГИЧНИ РЕАЛИЗАМ ГОРАНА ЈЕВТИЋА У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

У галерији Архива Војводине, Жарка Васиљевића 2А у Новом Саду, 15. септембра 2021. године у 19 сати отворена је изложба „Магични реализам” аутора из Сремских Карловаца Горана Јевтића. Изложбу цртежа грађани ће моћи да погледају до 23. септембра. Добродошлицу у Архив Војводине, једну од водећих установа културе у Војводини и у Србији, присутнима је пожелео помоћник директора Кристијан Обшуст.

Јелица Роћеновић

О цртежима Горана Јевтића беседила је Јелица Роћеновић, новинар из Београда. Она је истакла Горанов цртачки дар, вештине цртања и портретисања. Подсетила је на његов боравак у Аустралији и награде које је тамо добио, као и садашњу важну фазу ауторовог стварања у Карловцима, где је пронашао нове пријатеље – првенствено у др Жарку Димићу и члановима Жаркове породице које је портретисао. Каже да, овде видљиво „снази љубав даје крила и свака црта лица као добро увежбан симфонијски оркестар складно свира свој тон”. Изненадио ју је ауторов цртеж срушених Сопоћана – без крова и зараслих у коров, урађених по фотографији из периода пре ослобођења од Турака. Истиче и портрет патријарха Павла, који је као духовник значајно утицао на ауторов живот.

Владимир Рјабченко

Шта је то магично у ауторовом (хипер)реализму говорио је Мирко Димић, дипл. филолог и књижевник, напомињући да се иза, на први поглед суште реалности, у цртежима крије магични свет симболике и детаља који живо дишу, крећу се, непрестано се ширећи попут свемира.

Мирко Димић

Мастер културолог Жељко Савић је у име Арс академије и Удружења новинара Војводине и нових медија, аутору уручио Награду за животно дело за изузетан допринос развоју културе и уметничког стваралаштва.

Жељко Савић

У име ауторове инспирације Сремским Карловцима, поезију су говорили карловачки песници Весна Фекете и Владимир Рјабченко.

Весна Фекете

Горан Јевтић

Аутор Горан Јевтић рођен је 1962. у Београду. Још од дечачкиг дана инспирацију проналази у стрипу, карикатури и илустрацијама које потом објављује у београдским дневним новинама. Усавршавао је сликарство и графику код познатих академских сликара, а касније се посветио фрескописању и иконописању у манастиру Жича. Излагао је на многим самосталним и колективним изложбама у земљи и свету, добитник је бројних награда. Од 2017. живи и ствара у Сремским Карловцима, у простору где је живео Захарије Орфелин чијим је уметничким радом Јевтић задивљен још од младих дана.

Текст и фото: В. Раонић;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *