ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2020.

С обзиром на погоршање здравствене ситуације у земљи током лета, манифестација Лето на Тргу галерија је била одложена, да би од 27. августа било омогућено да се програм настави. Лето на Тргу галерија за време летњих месеци организују три музејске институције на Тргу галерија – Спомен-збирка Павла Бељанског, Галерија Матице српске и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића. Овогодишњи циклус програма испуњен је концертима, предавањима, пројекцијама и другим видовима презентовања култура различитих земаља. Током септембра, уз бесплатан улаз, публика поново може да ужива у вртовима три музеја. Манифестацију су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, као и Управа за културу града Новог Сада.

Програм током прве половине септембра:

  • Четвртак, 3. септембар, 21 час:

Заједнички врт ГМС и СЗПБ

Филмско вече Рубен Брант, колекционар / Ruben Brandt, a gyüjtő

Колегијум Хунгарикум и Спомен-збирка Павла Бељанског приређују филмско вече уз вишеструко награђиван мађарски анимирани филм Рубен Брант, колекционар, редитеља, сценаристе и аниматора Милорада Крстића, из 2018. године. Прича о психотерапеуту који постаје најтраженији пљачкаш музеја попут Лувра, Тејта, Ермитажа тј. њихових ремек-дела, гледаоца оставља без даха током напете авантуре у свету историје уметности. 

  • Четвртак, 10. септембар, 21 час: 

Заједнички врт ГМС и СЗПБ 

Вече изненађeњa уз пријатеље Галерије Матице српске

Галерија Матице српске ће у сарадњи са својим дугогодишњим пријатељима приредити вече изненађења на којем ће публика уживати у дегустацији специјалног летњег коктела и посластице. На вама је да будете довољно радознали и дођете у заједнички врт Галерије Матице српске и Спомен-збирке Павла Бељанског, а ми ћемо се побринути за незаборавни доживљај и несвакидашњу забаву.

* Улаз је слободан, уз поштовање физичке дистанце и других прописаних мера предострожности. На свим догађајима публика је у обавези да носи маске, а биће обезбеђени размак између столица и дезинфекционa средства. 

Продужена изложба 

ПЕШТАНСКИ ЂАЦИ: 

ПЕТАР ДОБРОВИЋ, ЗОРА ПЕТРОВИЋ, ИВАН РАДОВИЋ И ИВАН ТАБАКОВИЋ

До 6. септембра 2020.

Аутор: Марта Ђармати, кустос

Спомен-збирка Павла Бељанског

Због великог интересвања публике, изложба Пештански ђаци: Петар Добровић, Зора Петровић, Иван Радовић и Иван Табаковић продужена је до недеље, 6. септембра. Као плод истраживачког рада у архивама уметничких факултета у Будимпешти (Архиву и библиотеци Мађарског факултета ликовних уметности и Архиву Уметничког факултета Мохоли Нађ у Будимпешти), изложба представља нова открића везана за рани период школовања четири уметника. Пројекат пружа могућност компаративног сагледавања не само уметничког сазревања, него и повезивањa њихових дела са европским контекстом. Изложбу је подржало Одељење за културу Амбасаде Мађарске, „Колегијум Хунгарикум“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *