КВИНТЕТ ИЗ ПОЉСКЕ ,,НАДРЕАЛИСТИЧНИХ ПЕТ“ У УТОРАК, 16. ОКТОБРА У ГРАДСКОЈ КУЋИ, УЛАЗ СЛОБОДАН

Ансамбл „Надреалистичних пет“ чине врло занимљиви и свестрани пољски музичари. Дуги низ година чланови овог клавирског квинтета наступају као солисти и камерни музичари на бројним концертима и фестивалима. Награђени су на многим престижним музичким такмичењима. У свом репертоару фокусирају се посебно на савремену музику и промовисање креативног израза пољских композитора. Ових пет уметника имају исту страст – камерну музику.

Улаз је слободан.

Програм:

Juliusz Zarębski:: Клавирски квинтет оп. 34 (око 35’) * с Вуком Оваскаиненом
Hanna Kulenty: „Smokey-White” (2016) за клавирски квинтет (око 16’)
Zbigniew Bargielski „Schizophony” (2012) за клавирски квинтет (око 16’)

***
Виолинисткиња Марија Маховска Шалах је лауреат 13. међународног такмичења за виолину „Хенрик Вјењавски“ у Познању (2006). Концертмајстор је Варшавске филхармоније. Ради као асистенткиња на Музичком универзитету „Фредерик Шопен“ од 2013. године. Наступала је као солиста и камерни музичар у угледним концертним салама, као што су Карнеги хол у Њујорку, Дизни хол у Лос Анђелесу, Велика сала Конзерваторијума „Чајковски“ у Москви. Свирала је с вец́ином пољских филхармонијских оркестара, укључујући и Варшавску филхармонију, оркестре „Синфониа Варсовиа“ и Пољског радија.
Виолиниста Михал Шалах је добитник прве награде на Конкурсу за камерну музику „Ст. Мартин“ у Лондону (2011), као и прве награде на 19. Међународном такмичењу камерне музике у Солуну (2010). Усавршавао је своје музичке вештине с Вадимом Бродским, Сергејем Кравченком и Виктором Пикаизеном. Докторске студије са звањем доктора музичке уметности завршио је 2016, када и почиње да ради на Академији за музику „Феликс Нововјејски“ у Бидгошчу у звању доцента. Од 2009. године члан је Варшавске филхармоније. Свирао је реситале у Немачкој, Финској, Чешкој, Великој Британији, Холандији. Снимао је за престижну издавачку кућу „CD ACCORD“.
Виолиста Артур Розмислович први је виолиста Вроцлавског филхармонијског оркестра Националног музичког форума и члан Квартета „Лутославски“. Као камерни музичар наступао је на бројним фестивалима за позориште и музику: „Варшавска јесен“, „Шопен и његова Европа“, „Њратиславиа Цантанс“, Пацифички музички фестивал. Усавршавао је своје музичке вештине са П. Цукерманом, М. Три, С. Камасом и сарађивао с чувеним оркестрима („Синфониа Јувентус“, Лондонски симфонијски оркестар, Пољски радио-оркестар, Национални баскијски оркестар) и диригентима, као што су: Габријел Хмура, Мајкл Тилсон Томас, Валериј Гергијев, сер Колин Дејвис… Свирао је реситале широм Европе, Азије и САД-а.
Челиста Филип Сиска добитник је значајних признања и као солиста и као камерни музичар: прве награде на конкурсу камерне музике Ст. Мартин“ у Лондону (2011) и Међународном такмичењу у Солуну (2010); друга и трећа награда на такмичењу за виолончело у Лицену (Аустрија), прва награде на такмичењу у Кошицама (Словачка). Филип Сиска је дипломирао на Академији за музику „Феликс Нововјејски“у Бидгошчу, где је 2017. године и докторирао. Од 2018, је солиста Ignaci Jan Paderevski Pomeranian Philharmonic у Бидгошчу. Учествовао је на мајсторским курсевима цењених челиста: С. Хонигберг, К. Михалик, П. Гломбик, А. Оркиш и Т. Страхл. Снима
за престижну издавачку кућу „CD ACCORD“.
Пијаниста Бартломјеј Везнер докторске студије музичке уметности завршио је 2013. године, а од 2014. године ради као доцент на Академији за музику „Феликс Нововјејски“ у Бидгошчу, где руководи департма*ном за клавирску камерну музику. Добитник је бројних награда на такмичењима, и као члан камерних састава (прва награда на Конкурсу „Ст. Мартин“ у Лондону – 2011, титула лауреата 50. Међународног вокалног конкурса „„Hertogenbosch““ у Холандији – 2014) и као солиста (специјална награда на 6. Међународном пијанистичком такмичењу „И. Ј. Падеревски“ у Бидгошчу – 2004, почасна награда на 15. Међународном пијанистичком такмичењу„Л. Јаначек“ у Брну – 2008).
**
Наредни концерт: недеља, 21.октобар, Синагога, 20 часова
ХОР СРЕТЕЊСКОГ МАНАСТИРА (Москва) – најбољи црквени хор на свету!
Информације о концерту и картама на www.muzickaomladina.org или на број телефона 021/452-344

 

Извор: МОНС

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *