КУД НЕРА ИЗ НОВОГ САДА НАСТУПИО НА МОРАВСКОМ ВЕЗУ

Ветерани Културно-уметничког друштва „Нера” из Новог Сада наступили су у суботу, 10. децембра 2022. на фестивалу „Моравски вез” у Чачку. Организатори другог заједничког фестивала су ФА „Ветерани града Чачка” и ЖКУД „Дуле Милосављевић Желе”. Сем Новосађана који су били најудаљенији гости који су узели учешће на фестивалу, наступио је још КУД „Карановац” из Краљева. Програм који се састојао од од шест кореографија, почео је у 19 сати а након концерта сви играчи су уживали у заједничкој вечери и дружењу.

ФА „Ветерани града Чачка” су чисти ветерани јер у својим редовима обједињују бивше фолклораше. Догодине славе 15 година постојања, такође су се похвалили да ће Чачак догодине бити национални град културе. „Ветерани града Чачка” посебно имају групу рекреативаца који тек сада уче лепоте српског фолклора. Од оснивања користе простор ЖКУД „Дуле Милосављевић Желе” а овај фестивал служи да се како искусни ветерани оба КУД-а тако и почетници који тек уче – представе једни другима.

Са друге стране, КУД „Нера” Нови Сад траје 11 година. Пре тачно годину дана одржан је целовечерњи концерт на ком су представили свој рад. Крајем октобра 2022. били су организатори Седмог фестивала ветеранског фолклора „Равница” који подржава Управа за културу Града Новог Сада. Циљ фестивала је неговање и промовисање културе и традиције Србије песмом, игром, музиком и ношњом, што је нарочито важно у години када Нови Сад са поносом носи титулу Европске престонице културе. Уз 18 КУД-ова из Србије, ове године се у Новом Саду представила дијаспора – Српски културни центар „Стеван Мокрањац” из Беча.

Сем искусних играча ветерана, КУД „Нера” прима у своје редове и оне који желе да уче – све информације се могу наћи на сајту и друштвеним мрежама. Такође имају значајан број малишана са којима раде две васпитачице. Пред малишанима КУД-а „Нера” је веома велики број новогодишњих активности.

Текст и фото: В. Раонић

Извор: Арс медија

Aдминистратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *