КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ СУБОТОМ

Шта ме све чини оним што јесам?

8, 15, 22. и 29. мај 2021. године од 11.00 до 12.30 сати

 

Поводом новоотворене изложбе у Галерији Матице српске „Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941)“, мајски циклус креативних радионица ће бити посвећен управо теми идентитета, односно шта нас чини оним што јесмо. Посматрајући портрете и аутопортрете различитих жена које су живеле у једној краљевини и преиспитивале друштвена правила, разговараћемо о томе шта све може чинити једну особу и како она све може бити приказана. У креативном делу, деца ће на креативан начин изразити своја запажања о изложби и њеној теми.

Цена улазнице је 150.00 динара. Због ограниченог броја места на 10 малишана  узраста од 5 до 10 година, учешће детета на радионици потребно је пријавити попуњавањем електронског упитника, који се налази испод описа сваке радионице.

  1. мај 2021. године од 11.00 до 12.30 сати

Богатство једног краљевства је у људима

Нови циклус започињемо причом о једном краљевству којим су владали краљица Марија и краљ Александар Карађорђевић. У њиховом краљевству живели су различити народи. Посматрајући портрете, фотографије и карикатуру краљице Марије, као и портрете других жена из краљевине, деца ће опажати различитости одеће, ликова и представа и разговарати о овим народима. Посебно ће тражити који се све предмети на краљициним портретима понављају и размишљати за које заслуге се може добити један орден. На крају радионице, деца ће осмислити орден за особину коју сматрају најбитнијом.

Линк за пријаву: https://forms.gle/1kQ7Y7KmcKxHMmUN9

  1. мај 2021. године од 11.00 до 12.30 сати

Кад уметница свој лик дочара

У току нашег другог сусрета, бавићемо се приказивањем себе, својих особина и осећања, кроз уметност. Посматрајући аутопортрете уметница које су себе приказивале у различитим просторима и из различитих углова, разговараћемо о променама које примећујемо на њиховим приказима. Уочићемо и промене које настају када их приказују други уметници. У креативном делу радионице, деца ће нацртати себе и свог друга или другарицу, истичући особине које највише запажају.

Линк за пријаву: https://forms.gle/ypiWcMBhmjE2EZjn7

  1. мај 2021. године од 11.00 до 12.30 сати

Глумице у панталонама

Трећу мајску радионицу, посветићемо храбрим и одлучним глумицама које су се супротстављале друштвеним правилима и играле мушке улоге „у панталонама”. Свако дете ће посматрати фотографију или слику једне глумице. Посматрајући глумицу, осмислиће њен лик и испричати њену причу. Затим ће одглумити ситуацију која је приказана на слици или фотографији.У креативном делу радионице, изабраће улогу који би волели да глуме и омислити костим за њу.

Линк за пријаву: https://forms.gle/mJGPi7udMzsmp82p6

  1. мај 2021. године од 11.00 до 12.30 сати

Да ли слика има ману, па се крије у орману?

На нашем последњем овогодишњем дружењу, деца ће посматрати једну слику која је нешто другачије изложена од осталих слика – у орману.Преузимајући улоге кустоса, који осмишљавају изглед изложбе, и конзерватора, који помажу кустосима у постављању слика и предмета у простор изложбе, осмислиће где би се још слике могле изложити и како би се то могло учинити. Затим ће опажати слику у орману, Портрет сликарке Лепосаве Ст. Павловић сликарке Зоре Петровић, размишљати зашто је сликарка приказана у мушкој одећи и да ли је то разлог да буде у орману. На крају радионице, малишани имају задатак да кроз цртежприкажу нешто што би волели да покажу другима, али су до сада то скривали.

Линк за пријаву: https://forms.gle/fgQ1qYwwkjNznJWE8

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.