KONCERT PIJANISKINJE RITE KINKE & GUDAČKOG KVARTETA „TAJJ“ U SINAGOGI U NOVOM SADU

Koncert pijanistkinje Rite KINKE & Gudačkog kvarteta „TAJJ“ u Sinagogi

Sreda, 27. april, 20,00 časova

Program:

  1. Chopin: Koncert za klavir i orkestar br.1, op.11, ar. za klavir i gudački kvartet
  2. Brahms: Klavirski kvintet u f-molu, op.34

Ulaznice po ceni od 800,00 dinara prodaju se u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 13h. On-line rezervacije na: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login

*Kupovinom karte za koncert pomažete u nabavci IT opreme za ŠOSO „Milan Petrović“ u Novom Sadu.

Organizator koncerta: Rotary Klub, Novi Sad u saradnji s Muzičkom omladinom Novog Sada.

 

Dobrodošli!

***

Pijanistkinja Rita Kinka, sasvim posebnim stilom sviranja, senzibilitetom i snažnom sugestivnošću izvodi odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara. Do danas je održala preko 800 resitala, kao i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u SAD-u, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Pored pijanističke karijere, bavi se i pedagoškim radom. Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Rita Kinka je nosilac niza međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima su i takmičenja pijanista u: Cvikauu („Šuman”, 1985), Sidneju (1985), Minhenu („ARD”, 1987), Bordou (1988, zlatna medalja), Vašingtonu (1990), Briselu („Kraljica Elizabeta”, 1991), Orleanu („Klavirska muzika XX veka”, 1996).

Prva je dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta „Prix femmes d`Europe” („za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine. Nosilac je Februarske nagrade Grada Novog Sada za 2002. godinu. Bila je i na funkciji predsednice Umetničkog saveta „Novi Sad 2021” za Evropsku prestonicu kulture.

 

Zahvaljujući visokom profesionalno-umetničkom radu, koji traje preko dve decenije, Gudački kvartet „TAJJ danas zauzima poziciju jednog od vodećih kamernih ansambala u regionu, od početka pokazujući težnju za podređivanjem individualnih osobenosti zajedničkom idealu o jedinstvenosti i stopljenosti kvartetskog zvuka.

Protekle dve decenije „TAJJ” je nastupao više stotina puta na koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu (od Hrvatske i Italije, preko Francuske, Nemačke i Holandije, do skandinavskih zemalja), a takođe bio je i gostujući ansambl nekoliko međunarodnih takmičenja. Gudački kvartet „TAJJ“, rado se uključuje i u veće kamerne formacije, a s velikim zadovoljstvom sarađuje i s najrazličiijim solistima.

Ansambl je formiran 1997. godine u Novom Sadu. Od osnivanja do danas deluje u nepromenjenom sastavu: Aleksandra Krčmar Ćulibrk (prva violina), Jovanka Mazalica (druga violina), Jelena Filipović (viola) i Timea Kalmar (violončelo).

„TAJJ” s velikim uspehom izvodi ostvarenja savremenih autora, od kojih su mnogi, poput Jasmine Mitrušić, Dorotee Vejnović, Aleksandre Stepanović i, u prvom redu, Aleksandre Vrebalov posvetili svoja dela upravo ovom sastavu.

 

IZVOR: MUZIČKA OMLADINA NOVOG SADA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *