КОНЦЕРТ ГРУПЕ ТРАГ У НОВОМ САДУ – ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ

14206129_1213510408721148_7923926074691015817_o

КОНЦЕРТ ГРУПЕ ТРАГ У НОВОМ САДУ– ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ

Поводом манифестације Дани Српске у Србији одржан је концерт музичке Етно групе „Траг“, дана 11.09.2016. у 20 часова у Новом Саду.

Новосадска публика није била довољно обавештена о овом концерту, али је велика сала Српског народног позоришта била већим делом пуна.

Новосађани су уживали у извођењу песмама: Жубор, Аман ђевојко, Весели се кућни домаћине, Месечина,  Седам сати удара и многим другим песмама.

Својим аплаузима публика је више пута музичку Етно групу „Траг“ враћала на бину, што потврђује успешност концерта.

Овом приликом је новинар редакције ТВ Арс Медија  разговарао са уметничким руководиоцем  Валентином Милекић о концерту у Новом Саду.

Након концерта уследило је фотографисање са публиком и дружење.

20160911_213608

Етно група „Траг“ је вокално – инструментални састав који његује традиционалну музику Балкана. Дјелује од 2003. године као једна од секција Културно умјетничког друштва „Славко Мандић“ из Лакташа. Групу чини десет чланова: четири женска вокала и шест инструменталиста. Акценат је на традиционалним инструментима (фруле, гајде, кавал, тарабуке, тапан), али у саставу су и класични инструменти – гитара и виолина, као и модерни (електронски) – клавир (stage piano) и бас-гитара.  На репертоару групе налазе се пјесме из Републике Српске (Босне и Херцеговине), Србије, Црне Горе, Македоније и Бугарске, те циганска музика. С обзиром на то да “Траг” често и радо наступа у Русији, на репертоар су уврстили и неколико руских пјесама. Група наступа на многим значајним манифестацијама у БиХ и иностранству.

Чланове састава окупила је љубав према народном стваралаштву. У жељи да изворну музику спасу од заборава, али и приближе уху данашње публике, традиционалне ритмове и мелос уткали су у сопствене аранжмане. Ове пјесме су се, као дио народног предања, вијековима преносиле са кољена на кољено и живјеле у народу. При томе су свака генерација и сваки појединац у њих уносили дио себе богатећи их и чинећи да остану увијек једнако живе и лијепе. Слиједећи трагове народног предања, група „Траг“ је у ове пјесме удахнула свој лични израз, као и дух нашег времена, оживљавајући их тиме, и остављајући, суштински непромијењеним и увијек народним, у аманет будућим генерацијама.

У мају 2008. завршили су снимање свог првог албума, под називом „Звуци Балкана“. На њему се налази 15 пјесама са простора Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Македоније и Бугарске. Посебно мјесто на албуму нашла је музика Лијевча поља, до тада мање позната публици, јер је народна музика овог подручја тек 2008. године истражена и забиљeжена. Покровитељ овог пројекта била је Општина Лакташи.

Други aлбум пoд нaзивoм “Зaвjeштaњe” снимaн je у пeриoду oд jaнуaрa 2010. дo oктoбрa 2012. године a издaвaч je Рaдиo тeлeвизиja Рeпубликe Српскe. Нa oвoм aлбуму, пoрeд трaдициoнaлних пjeсaмa, нaшлe су сe и двиje aутoрскe пjeсмe, кao штo су пjeсмa “Жубoр” кojу je нaписao Ивaн Глишић, a кoмпoнoвao ју је чувeни Рaдoслaв Грajић и пjeсмa “Црвeн цвeтe” aутoркe Jeлeнe Бojoвић.

Током 2013. гoдинe aлбум je прeдстaвљeн дoмaћoj и стрaнoj публици, a урaђeнa су и двa спoтa зa пjeсмe “Kaд Лиjeвчaнскo житo зaтaлaсa” и “Црвeн цвeтe”.
Tokoм 2014. године групa “Tрaг” нaстaвљa сa кoнцeртирaњeм пo зeмљи и инoстрaнству и рaдoм нa нoвим aрaнжмaнимa.

Пoрeд брojних кoнцeрaтa нa прoстoру Рeпубликe Српскe, БиХ, Србиje, Црнe Гoрe и Хрвaтскe, групa je свoj рaд прeдстaвилa и ширoj публици нa турнejaмa у:
Хoлaндиjи: нeкoликo кoнцeрaтa у Рoтeрдaму, Зaндaму, Нajмejгeну
Њeмaчкoj: нeкoликo кoнцeратa у Mинхeну и Штутгaрту, Maнхajму
Русиjи: нeкoликo кoнцeрaтa у Moскви и Слaвjaнску нa Kубaни, Гaљицину, Пeтрoгрaду
Швajцaрскoj: нeкoликo кoнцeрaтa у Цириху.

Eтнo групa “Tрaг” je зa свoj дoсaдaшњи рaд нaгрaђивaнa мнoгим признaњимa и нaгрaдaмa.

Eтнo групa “Tрaг”

Вокали: Валентина Милекић (умјетнички руководилац)
Весна Милекић
Тања Данојевић
Јована Кисин

Инструменталисти:      

Јелена Шкрбић – виолина
Драган Граховац – бас гитара, хармоника
Младен Јанковић – клавијатуре
Бобан Аџић – гитара
Зоран Вујић – перкусије
Горан Пивашевић – фруле, гајде, кавал, вокал

 

Видео новинар: Жељко Савић

Фотографије: архива Етно група Траг, Биљана Диковић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.