ИЗЛОЖБА СЛИКА И ЦРТЕЖА КАРЛ СТЕНГЕЛА

Отварање : четвртак, 8. јун 2023. у 19 часова

Уметничка галерија Бел, Бул. Михајла Пупина 17

Изложба сликара Карла Штенгела (Нови Сад, 1925 – Лоро Куфена, Италија, 2017) Галерија Нови Сад  Бел Арт организује захваљујући успешној сарадњи са  Фирентинска галерија Иммагинариа . Разлог зашто се изложба Карла Штенгела, уметника са богатом међународном уметничком биографијом, одржава у Новом Саду је чињеница да је овде провео детињство. Студирао је сликарство у Будимпешти и на Академији уметности у Минхену. Већи део живота провео је у Немачкој и Италији.

Збирка слика Карла Стенгела се стално чува у палати Росели дел Турко  у Фиренци.

На изложби у Новом Саду представљене су слике и цртежи који показују Штенгелово трајно експресионистичко опредељење, без обзира да ли је реч о фигуративном или апстрактном концепту.

Стенгел је у својим делима истраживао дубока људска стања: у својим фигуративним сликама и цртежима трајно је успоставио својеврсни дијалошки однос између две личности дефинисане призорима из проживљене стварности, бројним путовањима, уметниковом маштом. Веома често је био инспирисан књижевним и музичким делима, а у његовим делима се могу видети референце на уметнике као што су Чарлс Буковски, Блејз Сендарс, Семјуел Бекет, Хорхе Борхес, Иван Гол, Табучи и Ђузепе Унгарети, као и на композиторе и музичаре попут као Рахмањинов, Стравински, Лист и Полини.

Стенгелова дела су блиска тенденцијама снажно обојеног, емотивног и лирског апстрактног експресионизма, чији су корени у послератном америчком и европском неформалном експериментисању или у неким примерима руске авангардне уметности. Његове креације са надреалним наступима често су интимнијег карактера. Најчешће су то цртежи који имају израженије европско порекло, а карактеристике и вредности немачког експресионизма су веома блиске Стенгелу.

Извор: Галерија Бел уметности

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *