ИЗЛОЖБА СИЛИКОНОЛОГИЈА У ГАЛЕРИЈИ ДРУШТВА КЊИЖЕВНИКА ВОЈВОДИНЕ

Изложба уметничких слика на платну „Силиконологија“ аутора мр Томислава Зовка, академског сликара и професора у ЛОГОС ЦЕНТРУ Мостар отворена је 25. августа 2022. године са почетком у 19 сати у галерији Друштва књижевника Војводине, ул. Браће Рибникар 5, Нови Сад. На отварању су говорили мср Жељко Савић, председник Арс академије из Новог Сада и др Тарик Хумачкић из Мостара, директор ЛОГОС ЦЕНТРА МОСТАР као и аутор.

Из рецензије каталога Томислава Зовка:

Сви ћемо на овим сликама видјети оно што желимо. Најбоље би пак било видјети управо оно што не желимо! Јер управо ради те попустљивости узрокованој нашој свијести о властитој немоћи, милијарде појединаца данас и губе све ратове против моћних индустрија које атакирају на свијест, успјешно ју прилагођавајући властитим потребама и на исти начин ју обликујући. Оне су постале индустрије нове свијести. Та нова свијест имат ће нове потребе, те нећемо ни примијетити када смо престали бити нормални људи. Цијели концепт Силиконологије надовезује се на умјетников већ виђени и сјајно запажени први сликарски циклус Глобална силиконизација… (Драган Маријановић).

Изложба Томислава Зовка прва је од три пратеће активности у оквиру Треће међународне фотографско-еколошке колоније „Дунав” која ће се одржати у Новом Саду, Черевићу и Беочину. Овај еколошко-фотографско-уметнички пројекат окупља углавном младе студенте фотографије из Србије и региона. Ове године је пријављено 24 учесника. Организатори свих активности су Друштво нових медија и Арс академија.

Сем петка – дана предвиђеног за рад на терену, преостали претећи програми су и изложба „Концертна фотографија“ мср Жељка Савића, предавача фотографије у ЛОГОС ЦЕНТРУ Мостар и Арс академији из Новог Сада. Отварање је планирано 26. августа 2022. године са почетком у 13 часова у галерији Центра за културу, спорт и туризам општине Беочин, ул. Трг Цара Лазара 1, Беочин, док се радови са Друге међународне фотографско-еколошке колоније могу видети на изложби 26. августа 2022. године, са почетком у 20 сати у галерији ФОРМА – УПИДИВ, ул. Илије Огњановића 3, Нови Сад. Циљ колоније и изложбе фотографија са претходне колоније треба да укажу грађанима на извесне еколошке проблеме и да се кроз разне медије подиже свест грађана о oчувању животне средине на дунавском приобаљу.

Какви су утисци и очекивања од Треће фотографске колоније питали смо госта др Тарика Хумачкића, директора Логос центра из Мостара. Он потврђује да су овакви догађаји студентима додатне активности, те да Логос центар свакако тежи међународној сарадњи. Студенти који су овај пут дошли су од прве до треће и четврте године, имају снажну жељу и вољу да унапреде свој уметнички рад. Професори и предавачи им несебично преносе своје знање те су млади људи мотивисани, нарочио што су прошле године освојили једну од награда. др Тарик Хумачкић је изразио задовољство гостопримством и срдачношћу пријема у Новом Саду.

Текст: В. Раонић;

Фото: Сузана Страценски

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *