ИЗЛОЖБА „ПОКЛОН–ЗБИРКА ГРАОВАЦ. РАДМИЛА И НИКОЛА“

 

  1. јул – 16.август 2021. године

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

Изложба Поклон-збирка Граовац. Радмила и Никола биће свечано отворена у Галерији Матице српске, у петак1 6. јула 2021. године у 20.00 сати. На отварању ће говорити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС, мср Мирјана Брмбота, ауторка изложбе и Далибор Рожић, члан Градског већа за културу.

Поклон-збирке имају посебно место у историји и развоју колекције Галерије Матице српске, јер чувају траг о опусима уметника, личности колекционара и дародаваца. Поклон-збирка Граовац, која обухвата 22 Николине слике, и 21 Радмилино вајарско дело, дар је њихове кћерке Смиљке Граовац Цветко. Овим вредним поклоном колекција Галерије Матице српске је обогаћена делима из друге половине XX века и употпуњено је сећање на уметнички пар Граовац. Двоје уметника, који су кроз живот и уметност заједно корачали преко пола века, остварили су аутентичну симбиозу два међусобно преплетена уметничка опуса, подржана и премијерно изложена на заједничкој изложби у Галерији Матице српске. Поред 43 уметничка дела из Поклон-збирке, изложба је употпуњена и радовима који су раније поклоњени Галерији, као и богатим документарним материјалом – снимљеним уметничким исказима и визуелним документима, који ће допринети свеобухватнијој представи стваралаштва Радмиле и Николе Граовца.

Током трајања изложбе биће приређен разноврстан пратећи програм како би се посетиоцима приближила основна идеја изложбе и како би се подстакли на размишљање о стваралаштву ово двоје уметника.

Изложбу прати каталог чији је аутор мср Мирјана Брмбота, музејска саветница Галерије Матице српске.

Изложба је реализована под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Управе за културу Града Новог Сада.

Отварање изложбе биће приређено уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера.

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *