ИЗЛОЖБА „НИКОЛАЈ КРАСНОВ – РУСКИ НЕИМАР СРБИЈЕ“

Музеј града Новог Сада има част да Вас позове на отварање изложбе „Николај Краснов – руски неимар Србије“ Архива Југославије и Дома руске дијаспоре „Александар Солжењицин“ (Москва).

Свечано отварање биће у понедељак, 6. јуна 2016. године, у 19 часова, у Културном центру Новог Сада, у Католичкој порти.

 

Николај Петрович Краснов (1864-1939) је био један од најзначајнијих архитеката који је својим стваралаштвом, како у области архитектуре и урбанизма, тако и у области ентеријера и примењене уметности оставио значајан траг у изгледу Београда, али и бројних градова и варошица широм Србије. Најзначајнији је представник академског историзма у српској међуратној архитектури.

Изложба „Николај Краснов – руски неимар Србије“ има за циљ да представи раскош Красновљевог градитељског талента и разноликост његовог опуса (идејне скице, реализовани и нереализовани пројекти), која се огледа у свим сегментима неимарства од појединачних урбанистичких решења и монументалних објеката и палата намењених државној администацији до оних нешто скромнијих габарита, али подједнако важних у културном, просветном и привредном развоју Краљевине, преко сакралних објеката, затим дворских резиденцијалних објеката и утилитарне, као и меморијалне архитектуре, намењене српским ратницима и страдалницима у Првом св. рату, чијој је изради прилазио са посебном пажњом и пијететом.

Извор: Музеј града Новог Сада

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *