ИЗЛОЖБА: КРОЗ УМБРИЈУ 1938/2018.

 • Програм изложбе
  МЕДИТЕРАН У ДЕЛИМА ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ
  Кроз Умбрију 1938/2018.
  25. август, 19 часова
  Дунавска улица (код Дунавског парка)
  У оквиру актуелне изложбе Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског везе са Италијом биће посебно наглашене кроз поставку Кроз Умбрију 1938/2018. у Дунавској улици. Посвећен дипломатском позиву, Павле Бељански (1892–1965) је боравио у Риму од 1936. до 1940. године. За ретке тренутке одмора од свакодневних обавеза одабрао је обилазак италијанских градова с пријатељима у новембру 1938. године: Витерба, Орвијета, Карпароле, Сијене, Ареца, Урбина, Губиа, Перуђе и Асизија. У посебном албуму, у Спомен-збирци Павла Бељанског, сачуване су фотографије са овог једнонедељног пропутовања, које приказују углавном ведуте наведених градова, понеки детаљ, архитектуру, свакодневни живот на улицама, а поједине ће по први пут бити приказане у јавности.
  Репродукције фотографија из његовог албума биће допуњене савременим фотографијама Умбрије Бернандина Сперандиа у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду и сајтом Umbria Tourism, званичног сајта региона Умбрије за промоцију туризма. Едукативним предавањима у Музеју града Новог Сада, Спомен-збирци Павла Бељанског и Галерији Матице српске, указаће се на дела
  италијанске уметности која се чувају у новосадским институцијама, али и на везе националне баштине са Италијом.
  Предавање Љиљане Лазић, музејског саветника, о делима италијанске уметности која се чувају у Збирци стране уметности биће одржано у Музеју града Новог Сада 29. августа у 19 часова, након чега ће уследити пројекција филма о Каравађу. У Спомен-збирци Павла Бељанског ће 30. августа од 19:30 часова о боравку Павла Бељанског у Италији, његовим интересовањима, ангажманима, посетама антикварницама и набавкама дела стране уметности, с освртом и на једину слику у колекцији из ове медитeранске земље, Борове (1912) Малише Глишића, говорити Јасмина Јакшић Субић, виши кустос.
  У оквиру стручног тумачења поставке „Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске“ мср Никола Ивановић, кустос приправник, осврнуће се 31. августа, од 19 часова, и на везе између италијанске уметности и културе и српског сликарства XIX и XX века, као и на актуелну сарадњу Галерије Матице српске са сродним установама у Умбрији Пројекат се реализује у сарадњи Спомен-збирке Павла Бељанског, Color Media Communications, Удружења „The Best Fest“ уз подршку Италијанског института за културу у Београду, сајтом Umbria Tourism, као и поменутих институција културе. Део средстава за реализацију пројекта обезбеђен је путем конкурса „Публика у фокусу“ Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница  културе. Поставка ће бити доступна до 15. септембра 2018. године.
  О ИЗЛОЖБИ
  Аутор: Јасмина Јакшић Субић
  Изложбом Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског отварају се нова сагледавања једне од најзначајнијих збирки модерне уметности кроз посебне тематске оквире. Изложбу прати и богат програм, уз смењивање мањих поставки које додатно акутелизују тему Медитерана. Изложба која траје до 2. септембра, реализује се захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као и сарадњи са многобројним појединцима, ституцијама и амбасадама. Пројекат Кроз Умбрију 1938/2018, програм изложбе Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског, реализују се у оквиру „Калеидоскопа културе“ – нове велике платформе Фондације „Нови Сад 2021“ која повезује уметнике, установе културе, невладине организације, грађане тј. публику из Новог Сада и околине и посетиоце нашег града. Платформа је дело заједничког креирања простора и програма културе које, кроз различите уметности, представља јединствену слику разноликости и богатства града. Од 25. августа до 30. септембра у оквиру „Калеидоскопа културе“ биће реализовано више од 400 културних програма у које ће бити укључено преко 60 организација из Новог Сада уз учешће више од 1000 уметника из земље и иностранства

 

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *