ИЗЛОЖБА „КОЛЕКЦИЈА КАО ОГЛЕДАЛО“ У МСУРС ПРОДУЖЕНА ЈЕ ДО 15. ЈАНУАРА 2023.

Због великог интересовања посјетилаца изложба „Колекција као огледало. Модернизам у дјелима из Галерије Матице српске“ у Музеју савремене умјетности Републике Српске је продужена до 15. јануара 2023. године.

Ова репрезентативна изложба је реализована у сарадњи са Галеријом Матице српске из Новог Сада и представља најистакнутије и најзначајније умјетнике, зачетнике српског модернизма попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Стеве Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и др. Представљена дјела 38 аутора приказују пут од реалистичких опредјељења насталих под утицајем умјетничких академија у Бечу и Минхену па до окретања ка модернизмима 20. вијека насаталих током школовања и њихових боравака у Прагу, Будимпешти и коначно Паризу као центру умјетничких идеја 20. вијека.

Поводом изложбе др Сарита Вујковић, директорица МСУРС изјавила је:

„Изузетно нам је задовољство што смо имали прилику да ову изложбу отворимо у години јубилеја Галерије Матице српске која ове године обиљежава 175 година свог постојања. Овом изложбом настављена је успјешна сарадња између Галерије и Музеја која је обиљежена низом различитих изложбених пројеката и едукативних програма. Посебна нам је част што смо поново имали прилику да сарађујемо са колегама из Галерије Матице српске са којима више деценија размјењујемо искуства и умјетничке праксе.

Током четири мјесеца трајања изложбу „Колекција као огледало. Модернизам у дјелима из Галерије Матице српске“ у Музеју савремене умјетности Републике Српске погледало је око 8.700 посјетилаца од чега и велики број заказаних групних посјета основних и средњих школа Бањалуке, Приједора, Градишке, Прњавора, Добоја и других градова. Ова значајна посјећеност у великој мјери је и због бројних пратећих догађаја која су организована током њеног трајања, поред стручних вођења и радионица за дјецу и младе организовани су и концерти класичне музике у сарадњи са Академијом умјетности у Бањалуци.“ 

Извор: Музеј савремене умјетности Републике Српске

Фото: Немања Мићевић, графички дизајнер МСУРС


Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *