ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ДАРКА ДОЗЕТА ПОВОДОМ 700 ГОДИНА МАНАСТИРА КРУПА

Изложба фотографија фоторепортера Дарка Дозета, поводом 700 година Манастира Крупе, биће отворена 26. јула, у 19.00 часова у Културном центру Новог Сада.

Укупно 40 уметничких и документарних фотографија, насталих приликом неколико Дозетових боравака у овом древном манастиру на међи Лике и Далмације, биће представљено на 27 паноа.

Манастир Крупа је, пре тачно седам векова, 1317. године, као задужбину подигао краљ Милутин, у истоименом селу уз реку Крупу, тако да ће централна свечаност поводом овог великог јубилеја, бити одржана у самом манастиру, на славу ове светиње – Велику Госпојину, 28. августа ове године.


Сам манастир је, као и већина светиња Српске православне цркве, у својој дугој историји, највећа страдања претрпео у 20. веку. У Другом светском рату изгорели су сви конаци, а манастирски инвентар је уништен, када су га усташе претвориле у војно упориште према Италији.

Следећа трагедија уследила је 1995. када је у акцији „Олуја“ манастир је претрео мања оштећења и крађе, али су, са српским народом који је тада напустио подручје Хрватске, отишли су и монаси овог манастира па је манастир био пуст до 2000. године. Доласком на трон Епископа далматинског г. Фотија (Сладојевића) и постављањем ахимандрита Гаврила (Стевановића) на место настојатеља, за манастир почињу бољи дани.

Аутор ове изложбе – Дарко Дозет, сарађивао је са најугледнијим светским новинским агенцијама, а фотографије су му објављивали готово сви светски листови и магазини. Његове фотографије илустровале су више од 1.000 насловних страна најзначајнијих медија, првенствено „Вечерњих новости“, а самосталне изложбе имао је у више од педест градова Србије и иностранства. Аутор је пројекта „Корени душе“ посвећеног Косову и Метохији те коаутор пројекта „Сведоци трајања“ који приказује српску културну баштину у Републици Румунији.

Изложба је обогаћена и пратећим текстовима Сњежане Орловић, историчара уметности, врсног познаваоца манастира и цркава Епархије далматинске и Епархије горњокарловачке. Аутор је четри књиге – „Манастир Крупа“, „Манастир Драговић“, „Манастир Гомирје“, „Манастир Пресвете Богородице Тројеручице“ а ускоро ће бити објављено и обимно издање Шематизма и историје Епархије горњокарловачке, али и монографија поводом великог јубилеја 700 година манастира Крупе коју ради у коауторству са теологом и историчаром Радованом Пилиповићем.

Изложбу ће, како је предвиђено, отворити Његово преосвештенство Еипскоп бачки господин Иринјеј, и Његово преосвештенство Епископ далматински Фотије, а отварању изложбе ће, осим аутора присуствовати и игуман Манастира Крупа архимандрит Гаврило Стевановић

Организаори изложбе су Културни центар Новог Сада и Фото асоцијација Војводине уз подршку Управе за културу града Новог Сада.


Предвиђено је да изложба после Новог Сада буде приказана у Грачаници, како би се и симболично спојиле две задужбине краља Милутина. После Грачанице, изложбу ће видети и становници Београда, Бања Луке…

У атачменту вам достављамо детаљне биографије, текст из каталога и фотографије које можете слободно да користите.
 
ЛИНК ДО ДОГАЂАЈА НА ФЕЈСБУКУ:

https://www.facebook.com/events/1879118255683846/

Извор: Фото асоцијација Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.