ИЗЛОЖБА ЧАЈНИКА ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ МАРИЈЕ КАСАШ ,,СВЕДОЦИ ПРОШЛОСТИ“

Изложба

ЧАЈНИЦИ – СВЕДОЦИ ПРОШЛОСТИ

Отварање изложбе: среда , 10. мај, у 19 часова

Трајање: 10. мај – 30. јун 2017. године

из збирке Марије Касаш

изложба чајника

Музеј града Новог Сада намерава да путем ове изложбе представи део богате приватне колекције чајника коју годинама, с љубављу и ентузијазмом, формира госпођа Марија Касаш, Новосађанка рођена у Новом Бечеју. Њена колекција броји око 600 чајника, а на изложби ће бити представљено стотинак чајника са различитим мотивима.

Први записи о чају потичу из Кине, крајем старе и почетком нове ере, сведочећи о његовој широкој употреби. Чај, којем је још у то време придаван велики значај, вероватно се користио и вековима раније. Из Кине се раширио по читавом свету – прво је стигао у Јапан (у 6. веку), а затим у Холандију, Француску, Русију и Велику Британију (у 17. веку), одакле се ширио по Европи. Велика Британија, једна од најмоћнијих и најутицајнијих светских имеприја у 18. и 19. веку, најзаслужнија је за ширење културе пијења чаја. О томе сведочи и чувени британски обичај служења чаја у 5 часова поподне, који је имао велики друштвени значај.

У Србији је обичај испијања чаја прихваћен тек крајем 19. века. По угледу на европске градове, и у Београду су организоване чајанке на које је долазило одабрано друштво, а тај обичај се одржао све до Другог светског рата. У Сремским Карловцима и Новом Саду, средиштима Срба у Аустријској монархији у 18. и 19. веку, а затим и као делу Краљевине Југославије, чајанке су биле важан друштвени догађај.

изложба чајника

изложба чајника

изложба чајника

 

Аутор поставке: др Гордана Петковић, историчар – музејски саветник

Место: Завичајна збирка, Сремски Карловци, Патријарха Рајачића 16

 

Извор: Музеј Града Новог Сада

Ажурирао: А.Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *